In mei leggen alle vogels een ei. Maar ook de eikenprocessierups heeft dat inmiddels gedaan. In Bergeijk werken we al een aantal jaren volgens een uitgebreid bestrijdingsplan. Hierbij zetten we vooral in op een zo natuurlijke mogelijke aanpak van de eikenprocessierups. Dat houdt in dat we de natuurlijke vijanden (vogelsoorten en insecten) van de rups willen aantrekken. En dat doen we door o.a. een betere leefomgeving te creëren. Door het planten van bollen, zaaien van bepaalde kruiden, planten van struiken, het plaatsen van nestkasten én het aanpassen van het bermbeheer. 

Om overlast voor mens en dier zoveel mogelijk te beperken gaan we naast de natuurlijke aanpak ook een deel van de bomen bespuiten. Vooral ’s nacht en op plekken in het buitengebied. Maar dat doen we wel steeds minder met als doel om in 2025 daarmee te stoppen. Omdat we inmiddels vertrouwen op de natuurlijke maatregelen. 

Wil je meer weten over de aanpak van de eikenprocessierups in Bergeijk? Kijk dan op www.bergeijk.nl/eikenprocessierups.
 

Mees eet eikenprocessierups

Laatste nieuws...

  • Inloopbijeenkomst Ontwerp Bestemmingsplan Eurocircuit

    De Gemeente Valkenswaard heeft de toekomst van het Eurocircuit vertaald in een ontwerp bestemmingsplan dat ter inzage ligt tot en met 22 juni 2023. Om het ontwerp bestemmingsplan toe te lichten wordt er een algemene inloopavond georganiseerd op dinsdagavond 6 juni van 19.00 tot 21.30 uur in het gemeentehuis van Valkenswaard.

  • NL-Alert testbericht op maandag 5 juni 2023. Ontvang jij ‘m ook?

    NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties. Op maandag 5 juni 2023 zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit in heel Nederland.

  • Militaire oefening van 5 t/m 16 juni 2023

    Van 5 t/m 16 juni 2023 vindt er een militaire oefening plaats binnen de gemeente Bergeijk.  De oefening wordt gehouden in het kader van opleiding en training voor militairen van de Koninklijke Landmacht.