Op zondag 15 januari 2023, tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Cultuurhuis, heeft wethouder Stef Luijten officieel de gouden K uitgereikt aan Jos Smeets. De Gouden K is een landelijke prijs die wordt aangeboden door stichting Kunstweek. Jaarlijks worden er maximaal 10 speldjes in de vorm van een K (staat voor kunst) uitgereikt. Gouden K's worden toegekend aan personen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor beeldende kunst. In 2022 hebben 48 gemeenten een inwoners voorgedragen voor een Gouden K. De jury en het bestuur van Stichting Kunstweek hebben na beoordeling van de motivaties besloten om één van de tien Gouden K toe te kennen aan kunstenaar Jos Smeets uit Bergeijk.

Dat de Gouden K is toegekend aan de Bergeijkse cultuurheld Jos Smeets, is meer dan terecht. Als vrijwilliger voor het Cultuurhuis Bergeijk werkt Jos samen met andere organisaties om het rijke culturele en cultuurhistorische aanbod van Bergeijk beter zichtbaar en toegankelijk te maken. Daarnaast is Jos vanaf de oprichting lid van de Bergeijkse Kunstenaarsvereniging en sinds 2019 vervult hij daar een bestuursfunctie in de rol van secretaris, vrijwilliger en ‘manusje van alles’. Vanuit zijn kennis en expertise heeft hij zitting genomen in de voormalige adviescommissie Kunst, een adviesorgaan van de gemeente Bergeijk waar het kunst en cultuur betreft. Jos ontwikkelt en creëert twee- en driedimensionale vormen: sculpturen en gemengde technieken op hout, papier en doek.

Toen de Bergeijkse heemkundekring hem in 2019 vroeg mee te denken over het themajaar 550 jaar stadsrechten Bergeijk en over het boek Stad zonder Muren, hoefde Jos daar niet lang over na te denken. Het boek dat het verhaal vertelt over de rijkdom van Bergeijk bracht Jos op het idee om ook een tentoonstelling over stadspoorten te organiseren. Jos blijkt iets te hebben met stadspoorten! Wie namelijk het Brouwersbos in Bergeijk bewandelt, maakt zijn entree door een moderne stadspoort gevormd door het silhouet van een eikel. De poort is getiteld ‘D’n Eyckel van Bergeijk’ en ontworpen door Jos. Het beeld herinnert aan Hertog Karel de Stoute die Bergeijk het recht verleende om van het dorp een stad te maken.

Gouden K voordragen

Iedere wethouder met Kunst en Cultuur in zijn of haar portefeuille kan elk jaar, afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente, een of twee inwoners van de gemeente voordragen voor toekenning van een Gouden K. Een voordracht moet onderbouwd zijn door een motivatie die klip en klaar de uitzonderlijke prestatie(s) verwoordt van betrokkene ten faveure van beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars. De eervolle toekenning van een Gouden K wordt onderstreept met een speld met de letter K van Kunst.

Wethouder Stef Luijten samen met Gouden K winnaar Jos Smeets

Laatste nieuws...