Pagina opties

Groter

BErgeijkGREEN Aanmoedigingsprijs

Logo BErgeijkGREEN Aanmoedigingsprijs

Steeds meer Bergeijkenaren werken zelf, of met anderen uit de buurt, aan een duurzame toekomst. Zo zien we bijvoorbeeld steeds meer (dorps)moestuinen, worden schoolpleinen groener en nemen de Bergeijkse verenigingen energiebesparende maatregelen. Als gemeente zijn we hier blij mee. En om deze initiatieven te blijven stimuleren ondersteunen we ook dit jaar weer nieuwe lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Hiervoor is in totaal € 5.000,- vrijgemaakt. Inwoners van de gemeente kunnen hun idee kenbaar maken en daarmee maximaal € 1.500,- voor de uitvoering krijgen.

Gemeente Bergeijk vindt het als groene gemeente belangrijk om bij te dragen aan een duurzame samenleving. Onder het mom ‘goed voorbeeld doet goed volgen’ is de gemeente onder andere bezig om alle openbare verlichting van ledlampen te voorzien, daar waar mogelijk zonnepanelen te plaatsen en wordt er subsidie gegeven voor duurzame maatregelen aan woningen. Maar goede ideeën van Bergeijkenaren zelf ondersteunen is minstens zo belangrijk!

Om initiatieven van burgers te kunnen realiseren is in 2017 de BErgeijkGREEN Aanmoedigingsprijs in het leven geroepen. Alle inwoners, buurtverenigingen, scholen, sportclubs en vriendengroepjes van de gemeente worden uitgenodigd hun duurzame ideeën het hele jaar door in te dienen.

Enkele voorbeelden van goede initiatieven zijn een inzamelpunt voor oude gsm’s, een energiemarkt of een duurzaam ontbijt met de straat of vereniging. Deze prijs is voor duurzame ideeën die betrekking hebben op alle of combinaties van de volgende thema’s: groen, energie, duurzaamheid, circulaire economie, kleinschalig, vernieuwend voor Bergeijk (innovatief), middels burgerparticipatie op te pakken (oftewel: samen), zwerfafval voorkomen.

Prijswinnende ideeën van voorgaande jaren zijn:

 • een pilotproject voor de realisatie van super duurzame Tiny Houses.
 • een campagne voor milieuvriendelijk onkruid en ongedierte bestrijding.
 • een appelpers voor in Natuurtuin ’t Loo.
 • een plukroute Eetbaar Bergeijk.
 • een autobelettering om elektrisch rijden te promoten.
 • een circulaire pannakooi op het schoolplein van basisschool de Zonnesteen.
 • een dorpsmoestuin in Riethoven.
 • een online platform om alle aspecten van duurzaamheid in onze regio te delen.
 • het energieneutraal maken van ontmoetingscentrum De Wingerd.
 • het vergroenen van het schoolplein van basisschool de Zonnesteen.
 • het planten van krokussen en narcissen langs de weg Hoek-Lijnt.

Aanmelden kon tot 1 november 2019 

Eind november zullen we alle initiatieven beoordelen en worden de prijzen uitgereikt. Voor meer informatie of ondersteuning kunt u contact opnemen met Liliane Schouten via 0497 - 551 455.