Pagina opties

Groter

Duurzaamheidstip oktober: Bewust winkelen en consuminderen is goed voor milieu en klimaat

Bewust winkelen en consuminderen is goed voor milieu en klimaat. Waar kun je op letten wanneer je een kapotte koelkast vervangt, een nieuwe jas zoekt of bloemen koopt.

  1. Een keurmerk voor duurzaamheid stelt eisen aan milieu, dierenwelzijn en/of mens & werk. Het merkje helpt jou om in de winkel een duurzaam product te kiezen. Nu zijn er inmiddels bijna 250 keurmerken en bedrijfslogo's voor duurzaamheid. Wil je weten welke betrouwbaar zijn? Milieu Centraal wijst je de weg met de www.dekeurmerkwijzer.nl!
  2. Ken je Kringloopwinkel De Kempen in de Dokter Rauppstraat 52 in Bergeijk. Bij het kopen van kleding kun je ook eens kijken in een tweedehandsshop of misschien kun je zelf kleding naar tweedehandswinkel brengen. Op deze manier krijgt kleding een tweede leven en is er veel minder verspilling. 
  3. Er zijn verschillende platforms, zoals www.peerby.nl, waarop je producten zoals auto’s, eten en elektrische apparaten kan lenen, delen of ruilen. Dit is handig, leuk en duurzaam! 
  4. Wil je iets vervangen dat kapot is? Bedenk dan of het voorwerp nog te maken is? Een haperend toetsenbord, of een kapotte föhn? Misschien kan het product wel gemaakt worden! Er zijn tegenwoordig veel Repair cafés te vinden waar je het product met hulp van anderen kunt maken.
    • Repair café Bergeijk in het Aquinohuis: iedere vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur www.aquinohuis.nl/je-van-dienst/repair-cafe 
    • Repair café Luyksgestel in Den Eijkholt: elke eerste en derde donderdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur www.deneijkholt.nl/activiteitenprogramma/repair-cafe