Pagina opties

Groter

Duurzaamheidstip oktober: Energiezuinig verlichten

Logo BErgeijkGREEN

Je gloei- of halogeenlamp vervangen door een ledlamp terwijl die nog niet kapot is, lijkt misschien zonde. Maar, dat is het niet. Het is klimaatvriendelijker om ze nu al te vervangen. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Er bestaan ledlampen in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Hoewel de aanschafprijs hoger is, zijn met led je kosten na een tijdje lager door het lage verbruik en de lange levensduur.

Tips:

  • Vervang alle gloeilampen en halogeenlampen door ledverlichting. Begin met lampen die vaak aan zijn en veel licht geven. Daar is de meeste energie te besparen.
  • Maak optimaal gebruik van daglicht in je huis, dan hoeven je lampen minder vaak aan.
  • Doe lampen uit als je een ruimte verlaat (ook als dat kort is). Laat ook ledlampen en buitenlampen niet onnodig aan.
  • Oude gloei- en halogeenlampen mogen in de vuilnisbak, maar Tl-lampen, spaarlampen en ledlampen moet je apart inleveren. Check bij twijfel de afvalscheidingswijzer
  • Woningeigenaren hebben per brief een waardebon van € 70,- ontvangen voor het nemen van energiezuinige maatregelen in huis. Deze brief zal eind oktober nogmaals worden gestuurd. De waardebon kan gebruikt worden om energiebesparende producten aan te schaffen bij (lokale) bouwmarkten en webwinkels. Inleveren kan tot 31 maart 2021.