Pagina opties

Groter

Invoering Ja-Ja sticker voor ongeadresseerd reclamedrukwerk

Jaarlijks valt er bij een gemiddeld huishouden zonder brievenbussticker zo’n 1600 stuks ongeadresseerd reclamedrukwerk op de deurmat. Dit komt neer op ruim 33 kilo ongeadresseerd reclamedrukwerk per jaar per huishouden, en dat is nog exclusief het geadresseerde reclamedrukwerk. De productie van het papier van deze folders en krantjes is slecht voor het milieu, net zoals het drukken en vervoeren van het reclamedrukwerk. Daarom heeft de gemeenteraad besloten akkoord te gaan met een verandering in het systeem voor ongeadresseerd reclamedrukwerk (reclamefolders) in de gemeente Bergeijk. 

Wat gaat er veranderen

Vanaf 1 november 2021, wanneer het nieuwe systeem van kracht gaat, zullen huishoudens zonder brievenbussticker het meeste van de verandering merken. Op dit moment ontvangen de huishoudens zonder sticker zowel ongeadresseerd reclamedrukwerk als huis-aan-huisbladen. In de nieuwe situatie, vanaf 1 november 2021, betekent dit dat deze huishoudens alleen nog maar de huis-aan-huisbladen in de brievenbus zullen krijgen, en dus geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer. Ongeadresseerd reclamedrukwerk mag alleen nog maar bezorgd worden bij huishoudens met een Ja-Ja sticker op de brievenbus. Medio 2021 ontvangen alle huishoudens in de gemeente Bergeijk een informatiebrief inclusief Ja-Ja of Nee-Nee sticker. Hierin leggen we de verandering nog een keer uit en geven we informatie over alternatieven voor de stickers.

Voor wie verandert er niks

Huishoudens met een bestaande Ja-Ja, Nee-Nee of Nee-Ja sticker op hun brievenbus zijn niet genoodzaakt iets te veranderen. Deze sticker betekent in de nieuwe situatie nog gewoon hetzelfde.

Alternatieven 

Iedereen kan via www.kiesjefolder.nl of www.folderkiezer.nl specifiek aangeven welke folders men nog wel per post wil ontvangen en welke niet meer. Zo krijg je niet standaard het hele pakket toegestuurd maar alleen van de door jou geselecteerde aanbieders. Voor de mensen die helemaal geen papieren reclamefolders meer willen te ontvangen is er www.reclamefolder.nl of de ‘reclamefolder app’. Hiermee kun je reclamefolders digitaal inzien. Wil je naast ongeadresseerd reclamedrukwerk je ook afmelden voor geadresseerd reclamedrukwerk? Dat kan via www.postfilter.nl.  

Verschillende type brievenbusstickers
Type brievenbussticker Wat ontvangt u? 

Wel reclamefolders en huis-aan-huisbladen

Geen reclamefolders, geen huis-aan-huisbladen,
wel geadresseerd reclamedrukwerk en publicaties van de overheid
Geen reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen
Geen sticker Geen reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen

Veelgestelde vragen en antwoorden