Pagina opties

Groter

Leeswijzer DNA Boek gemeente Bergeijk

Algemeen

Het DNA boek Bergeijk is geen toeristenfolder en is ook uitdrukkelijk niet bedoeld om “reclame” mee te gaan maken. Het DNA boek vertelt u over De Natuurlijke Aard van Bergeijk en is dus meer een  paspoort van gevoelswaarden en is vooral bedoeld voor beleidsmakers, (nieuwe) inwoners en bedrijven om hen een goed en eerlijk beeld te geven van deze gemeente, zonder reclamepraat. 

Het boek is in de basis samengesteld uit informatie van de inwoners zelf en waar nodig aangevuld met informatie van internet, beleidstukken en gesprekken met omwonenden.

Foto’s en lettertypes

Het DNA boek gebruikt enkel beelden die gemaakt zijn in Bergeijk.
Er worden in het boek 3 soorten lettertypes gebruikt.

  1. Een handgeschreven letter met letterlijke quotes van inwoners.
  2. Een klassieke letter met een schreef, die de geschiedenis en herkomst van Bergeijk symboliseert.
  3. Een moderne schreefloze letter die het moderne Bergeijk van nu symboliseert.

Extra flap van het boek

De extra flap van het boek omarmt en omwikkelt symbolisch de gehele inhoud ervan. Dit staat voor de geborgenheid, veiligheid, saamhorigheid en warmte binnen de woonkernen van Bergeijk.

Omslag - Foto vaandels

De vaandels symboliseren een aantal kernwaarden van de gemeente Bergeijk:

  • samen en saamhorigheid
  • gemeente in beweging: ontwikkeld van arm buitengebied tot een welvarende moderne gemeente
  • trots
  • rijk verenigingsleven

Titel: Voor elkaar

Dit kan op meerdere manieren gelezen worden en zo is het ook precies bedoeld. In Bergeijk hebben ze het goed voor elkaar, maar de inwoners zijn er ook voor elkaar, (samen).

Flap buitenkant – Stamppot

Een visualisatie van de grondhouding in een gerecht dat, aldus de inwoners, goed past bij Bergeijk: eerlijk en voedzaam zonder poespas.

Flap binnenkant – Woordenwolk en kaart

De inhoud op deze flap-pagina zegt eigenlijk in de basis al waar u bent als u Bergeijk bezoekt. De woordenwolk bestaat uit de meest genoemde woorden in het DNA onderzoek en duiden het gebied intuïtief precies tot wat het zo uniek maakt.

Pagina 1 – Voorwoord

Burgemeester en wethouders van de gemeente Bergeijk hebben hoegenaamd geen inspraak gehad in de totstandkoming van dit DNA boek. De inhoud is afkomstig van de Bergeijkse gemeenschap zelf. Alleen de welkomststekst op deze pagina is dus wel van de burgemeester afkomstig.  

Pagina 2, 3-4 - Foto groen en natuur

Als je vanuit de drukke metropoolregio Eindhoven of Antwerpen naar Bergeijk reist, dan rijd je altijd eerst door het groene buitengebied om daar “je stress in te verliezen” en “uitgerust thuis te komen”. Dit is een bijzondere kwaliteit van deze gemeente die vaak onbewust “genoten wordt”.

Pagina 5-6 - Foto brug over de Keersop

De metalen brug staat symbool voor de kracht van de regio. Er zijn hier relatief veel bedrijven actief in de fijnmetaal die gespecialiseerd toeleverancier zijn van de hightechbedrijven in Brainport.
Maar de brug  staat ook symbool voor zelfredzaamheid, inventiviteit, creativiteit, flexibiliteit en gevoel voor de natuur en gemeenschap.  

Pagina 7-8 – Riethoven - Westerhoven

De grootst weergegeven woorden in de tekstwolken zijn de meest genoemde begrippen tijdens de workshops met de inwoners in die bewuste dorpskern. Dit vertelt letterlijk hoe zij het zelf voelen om hier te leven.

Pagina 9-10 - ’t Hof - ’t Loo

De gebruikte kleuren in de teksten zijn niet toevallig gekozen maar zijn direct afkomstig van kleuren
die door de inwoners zijn aangewezen als “echt passend bij die dorpskern”. Lees hierover meer op  pagina 18.

Pagina 11-12 - De Weebosch - Luyksgestel

Het leven is goed in Bergeijk, maar uiteraard zijn er ook wel wat zorgen. Vergrijzing en krimp, maar ook drugs in de regio zijn begrippen die genoemd worden. Dat is niet ongebruikelijk of onrustbarend. Grensgemeenten worden nu eenmaal wel vaker gebruikt door mensen die “de grenzen van het toelaatbare opzoeken”.

Pagina 13-14 – De Kempen

Een gemeente staat nooit op zichzelf, maar leeft altijd in verhouding tot haar omgeving.
De Kempen is niet alleen een gezichtsbepalend natuurgebied, maar staat ook voor de zogenaamde “Kempische mens” die hier gevormd is. Een tanige, hardwerkende mens die heeft leren overleven.
Vandaar dat “de Kempen” twee pagina’s in het DNA boek van Bergeijk krijgen.

Pagina 15-16 – Fotowolk

“Een foto zegt meer dan duizend woorden”.
Deze beelden zijn slechts een kleine selectie van al de beeldbepalende begrippen die echt bij Bergeijk thuishoren. Vooral de dynamiek en het enorme contrast tussen de verschillende beelden geven juist de unieke kracht van Bergeijk weer.  

Pagina 17 – Persona’s

Een DNA boek gaat vooral over “Wat voor mensen leven er hier” en daarom laten we die ook zien. Deze “groepen” van mensen zijn door de inwoners zelf aangewezen als meest bepalend. De mensen op de foto’s wonen zo goed als allemaal echt in Bergeijk en zijn een visualisatie voor deze groepen. De onderstaande teksten zijn niet van hen afkomstig.

Pagina 18 – Kleuren en texturen

Het is heel erg moeilijk om een gebied goed en eerlijk te duiden, maar als je doorvraagt naar de “typische kleuren” van hier en “hoe het voelt” dan komt dit eenduidig naar boven. Heel handig om te weten als je je restaurant of B&B wilt inrichten.

Achterkant – Meebuigen

Een beeld van de groene omgeving waar we het boek ook mee begonnen, maar evenzo ook een visualisatie van de grondhouding van de inwoners van Bergeijk zelf. Zij buigen mee met de wind, zien hun kansen en pakken die. Generaties Bergeijkenaren hebben hun huidige -welverdiende- welvaart zwaar bevochten.