Pagina opties

Groter
RSS

Belgische coronamaatregelen verlengd tot 1 april 2021

Tot 1 april 2021 verbiedt de Belgische overheid alle niet-noodzakelijke reizen van en naar België. Voor alle Nederlanders betekent dit dat je tot 1 april niet naar België mag reizen voor toeristische of recreatieve doeleinden, om familie te bezoeken of om te gaan funshoppen. Wie toch de grens over moet, moet een ‘verklaring op eer’ en in sommige gevallen ook nog aanvullende bewijsdocumenten bij zich hebben. Dat zijn de algemene regels. Voor grensbewoners gelden echter specifieke regels. Wat zijn die?

Dagelijkse activiteiten in de grensstreek mogen doorgaan

Specifiek voor inwoners van de Belgisch-Nederlandse grensgemeenten geldt dat je vanuit Nederland nog altijd naar een aangrenzende Belgische gemeente kan gaan voor activiteiten die een onderdeel zijn van je dagelijkse leven. Het moet daarbij wel om een activiteit gaan die ook in Nederland is toegestaan. Als je zo’n reis onderneemt, dan moet je een zogenaamde ‘verklaring op eer’ bij je hebben. Hetzelfde geldt voor de buurgemeenten van de direct aan België grenzende gemeenten. Een verklaring op eer volstaat in de meeste gevallen als je de grens overgaat voor activiteiten als onderdeel van je dagelijkse leven.

Voor toerisme en plezier mag je tot 1 april 2021 niet naar België gaan, maar als het gaat om activiteiten die je als inwoner van de grensstreek sowieso regelmatig over de grens verricht, dan mag dat wel. Je mag dus nog steeds in België gaan tanken, je boodschappen doen of naar de dokter gaan. In alle gevallen moet je een ‘verklaring op eer’ bij je hebben