Pagina opties

Groter
RSS

Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

Logo bevolkingsgroep zuid, Voor vroege opsporing van kanker

Bevolkingsonderzoek Zuid: Op 27 september start Bevolkingsonderzoek Zuid met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Bergeijk. Door dit onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het onderzoek is er voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar, omdat bij deze groep vrouwen het risico op borstkanker het grootst is.

Voor wie?

Eenmaal per twee jaar nodigt Bevolkingsonderzoek Zuid vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2019 de vrouwen geboren in de jaren 1944 tot en met 1969. Vrouwen uit Bergeijk met de postcodes 5561, 5563, 5571 en 5575  worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.

Waar staat het onderzoekscentrum?

Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Dit onderzoekscentrum staat vanaf 27 september op het parkeerterrein van Sociaal Cultureel Centrum "De Kattendans", Eerselsedijk 4, 5571CM  Bergeijk. Daar staat het tot medio november.
Daarna verhuist het onderzoekscentrum naar Mierlo.

Waarom deelnemen?

Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer één op de acht vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing aanzienlijk en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Hoe gaat het onderzoek?

Het borstonderzoek bestaat uit het maken van digitale röntgenfoto’s van de borsten. Speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten voeren het onderzoek uit. Bevolkingsonderzoek Zuid werkt met moderne apparatuur. Daarom is de bestralingsbelasting minimaal. Binnen tien werkdagen volgt een schriftelijke uitslag van het onderzoek. Het onderzoek is gratis.

Resultaten vorige ronde

Tot nu toe was het bevolkingsonderzoek in Bergeijk succesvol. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Bergeijk 86%. Dit betekent dat er 2684 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 73 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie

Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u onze informatielijn bellen. De informatielijn is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur via telefoonnummer 088 - 00 01 330.
Voor meer informatie kunt u kijken op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.