Pagina opties

Groter
RSS

Duurzaamheidstip: Zelf afwasmiddel maken

Logo BErgeijkGREEN

Vorige week woensdag deden bij het NPO 3 programma ‘Doe alsof je thuis bent’ twee bewoners van de Tiny Houses aan de Weebosserweg in Bergeijk mee. Hierin ruilen mensen enkele dagen van huis. Dorenda en Aerjen gaven de “nieuwe bewoners” de opdracht om zelf afwasmiddel te maken. En met veel succes!

Zij delen ook graag het recept met u.

Recept

Ingrediënten: 50 g verse bladeren van klimop (Hedera helix) + 900ml liter water, biologische citroen, azijn, salie (voor de geur)

Pluk ongeveer 50 gram klimop bladeren zonder steel. Snij de bladeren in kleine reepjes Voeg er 900 milliliter water aan toe en mix. Pers de citroen uit en gooi het sap plus de schil bij het mengsel. Giet het mengsel in een kookpot en verwarm. Zorg dat het net niet kookt en haal de pot van het vuur. Laat staan met de deksel er op totdat het afgekoeld is. Giet het afkooksel door een zeef. Meng 100 ml van de azijn met 900 ml van het klimopafreksel. Giet in een fles.

Voor de vaat heb je een flinke scheut nodig. Dit afwasmiddel schuimt niet, dat is even wennen als je normaal flink sopt. Maar het is wel schimmeldodend en antibacterieel bovendien is werkt het ontvettend.