Pagina opties

Groter
A A
RSS

Gratis training weerbaarheid voor vrijwilligers (sport)verenigingen

Logo gemeente Bergeijk

Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen het verenigingsleven. De werkzaamheden als trainer, leider of coach van jeugd zijn uitdagend. Hoe houdt u bijvoorbeeld op een goede manier de leiding over de groep en zorgt u ervoor dat iedereen zich prettig voelt binnen het team? Hoe wordt omgegaan met respectloos gedrag of met onderlinge rivaliteit? Met de gratis training “weerbaarheid & de (sport)vereniging” wil de gemeente Bergeijk vrijwilligers hierbij ondersteunen.

Wat is weerbaarheid?

Weerbaarheid is het vermogen om zelfredzaam, aangepast gedrag te vertonen en om met een stressvolle situatie om te gaan. Het verwijst naar assertiviteit (voor jezelf opkomen), maar impliceert ook dat iemand aandacht heeft voor en zich kan inleven in de gevoelens van een ander. Weerbaarheid speelt op verschillende manieren een rol binnen een vereniging. Denk daarbij aan de steeds groter wordende rol en invloed van sociale media, de mondigheid van ouders en kinderen en de rivaliteit die kan spelen tussen verenigingen, spelers, staf en toeschouwers op en rond het veld. Weerbaarheid is echter te ontwikkelen door middel van een training. De gemeente Bergeijk wil deze training gratis aanbieden aan vrijwilligers. 

Waarde van de training

De training vergroot het inzicht in het eigen handelen en het handelen van de ander. De training is gebaseerd op "Rots & Water", een methode die ook in het onderwijs in de gemeente wordt toegepast. De focus wordt gelegd op wat binnen de vereniging van belang is op het gebied van weerbaarheid en communicatie: (zelf)vertrouwen, zelfbeheersing, durven vragen, nee zeggen, grenzen stellen, voor jezelf opkomen, opkomen voor anderen, anderen aanspreken op hun gedrag en respect voor jezelf en anderen kunnen tonen. De training is daarmee uitermate geschikt om vrijwilligers te helpen bij hun rol als leider/trainer/coach op het vlak van weerbaarheid. 

Praktische informatie

Aan een training doen ongeveer tien deelnemers van één of meerdere verenigingen mee. De training bestaat uit acht uur, in principe verdeeld over vier bijeenkomsten van twee uur. Voor inhoudelijke vragen over de training, kunt u contact opnemen met Ruben Keulers telefonisch via 06 - 48 81 05 08 of via de mail: info@themovementcompany.nl

Aanmelden?

Vrijwilligers van verenigingen die werken met jeugd kunnen zich tot en met zondag 31 maart 2019 aanmelden via m.jacobs@bergeijk.nl onder vermelding van naam, contactgegevens en rol binnen de vereniging. Daarbij kan eventueel een voorkeur voor dagen en/of tijdstip aangegeven worden.