Pagina opties

Groter
A A
RSS

Letterzetter in fijnspar

Dit item is verlopen op 20-05-2019.
Klein schorskevertje genaamd letterzetter

De letterzetter, een klein schorskevertje, is op het oorlogspad en zijn slachtoffer is de fijnspar. Slecht nieuws voor onze bossen want ernstig aangetaste bomen kunnen spontaan omvallen en veel van de fijnsparren staan op plekken waar recreanten komen. Ook in particuliere bospercelen en tuinen zien we het afsterven van bomen.

Herkenning

Het afsterven zie je vaak al snel in de toppen van de bomen, die worden het eerste kaal. Maar het is ook heel goed te zien aan de schors. Eerst zijn het kleine gaatjes, die vaak al snel groter worden omdat spechten ze open hakken in een poging de larven te verschalken. De plakken schors vallen eraf en het eindigt met heel kale bomen. Als de larven volgroeid zijn, boren ze zich een weg naar buiten en gaan naar de volgende boom.

Oorzaak

De letterzetter kan zich onder droge, warme omstandigheden explosief vermeerderen en uitgroeien tot een plaag. Dat is nu het geval. De aanleiding van de huidige problematiek is de storm van begin 2018 en de droge zomer, met als gevolg verzwakte bomen.

Gevolgen

Op diverse plekken in Bergeijk, zoals onder andere in gemeentebossen langs de Burgemeester Aartslaan, is de gemeente gestart met opruimen. Als we niet ingrijpen in dit proces dan kan de letterzetter hele percelen bos met fijnspar doen afsterven. Dat geldt ook voor andere boseigenaren, terreinbeheerders en tuinbezitters. Opruimen helpt om verdere verspreiding tegen te gaan. Wat soms overblijft zijn vaak ‘holle’ fijnsparopstanden en boomgroepen die gevoelig zijn voor uitdroging. Hierdoor is de levensver­wachting soms zo laag dat te overwegen is om de hele opstand ineens op te ruimen, in plaats van alleen de afgestorven en/of omgewaaide bomen.

Herstel

Aan de andere kant is er ook sprake van een voordeel, hoe raar dat ook klinkt. In veel gevallen is sprake van een herplantplicht. De gemeente Bergeijk en andere eigenaren krijgen de kans bospercelen te beplanten met bomen die meer klimaatbestendig zijn. Bijvoorbeeld kiezen voor een gemengd bos van eik, haagbeuk, linde, esdoorn en/of grove den. Verder is dood hout belangrijk voor het bosecosysteem.