Pagina opties

Groter
RSS

Mobiliteit in de Kempen na Corona

Logo Huis van de Brabantse Kempen

Huis van de Brabantse Kempen: Overvolle wegen, files, verkeersinfarcten… voorheen een dagelijks probleem. Maar het filenieuws heeft ons al enige tijd maar weinig te vertellen.

Voorafgaand aan de uitbraak van het coronavirus werkten de vier Kempengemeenten (Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden), Kempische ondernemers en het Huis van de Brabantse Kempen, volop samen aan oplossingen om de bereikbaarheid te verbeteren. Met ongeveer 10% minder auto’s op de weg zou ons fileprobleem opgelost zijn. De initiatiefnemers werkten aan projecten op het gebied van samen rijden, (alternatief) openbaar vervoer, stimulering fietsgebruik en meer. Allemaal oplossingen voor een probleem dat er op dit moment even niet meer is. Maar als alles straks weer een soort van ‘back to normal’ is hebben we dan wel wat geleerd van deze intelligente lockdown? Het zou mooi zijn als we voor de toekomst voordeel kunnen halen uit waar we nu ervaring mee opdoen.

We hebben gezien dat het anders kan!

We haastten ons van afspraak naar afspraak. Een overleg hier, een meeting daar. We reden en vlogen van hot naar haar. Nu ontdekken we: elkaar fysiek ontmoeten is waardevol, maar niet altijd nodig. Online vergaderen kan een hele efficiënte aanvulling zijn op het zakendoen en het samenwerken. Een prachtig alternatief waarmee we tijd en reiskilometers (en dus uitstoot) besparen. Het verder verbeteren en optimaliseren van deze online vergadertools en hoe we er mee werken, verdient de aandacht.

Fietsen

Deze bizarre Coronatijd heeft ons ook doen inzien dat fietsen een hele fijne manier van bewegen is. Misschien stond uw fiets al jarenlang te verstoffen in de garage maar heeft u nu uw fiets herontdekt? Even een stukje fietsen om een frisse neus te halen, heerlijk toch? Misschien heeft u zich voorgenomen om, straks als iedereen weer ‘naar’ het werk mag, eens wat vaker de fiets te pakken! Fietsen is goed voor uw gezondheid, goed voor het milieu en zorgt voor minder drukke wegen in de Kempen.

Binnen de Kempen willen we de fiets een volwaardig alternatief laten zijn voor de auto. De Kempengemeenten investeren in het realiseren en optimaliseren van directe en snelle verbindingen tussen werk- en woongebieden. Zo staan nieuwe snelle verbindingen op het programma tussen Reusel en Veldhoven en tussen Bergeijk en Eindhoven. In het kader van de Regionale bereikbaarheidsagenda worden meerdere regionale fietsverbindingen gerealiseerd. Aan de basis van deze bestuurlijke beslissingen staan de ervaringen van werknemers uit de Kempen. Ervaringen die we hebben opgehaald via onder andere een mobiliteitsenquête.

Enquête

Wilt u ook een steentje bijdragen aan een goede bereikbaarheid in De Kempen? Dan kunt u meedoen aan deze mobiliteitsenquête. Deze enquête loopt al enige tijd maar iedere extra ingevulde enquête levert weer meer informatie op. Wij verzoeken u om deze enquête in vullen vanuit uw ervaringen van voor de Coronacrisis. Onder alle deelnemers wordt een ballonvaart voor twee personen verloot. De enquête vindt u hier: https://nl.surveymonkey.com/r/brabantsekempen