Pagina opties

Groter
RSS

Nieuwe gezinsrituelen

Poster nieuwe gezinsrituelen

Corona heeft het dagelijks leven in gezinnen flink veranderd. Ineens zijn allerlei gewoontes niet meer zo gewoon. Herkenbaar? Dit is het moment om samen nieuwe rituelen te ontwikkelen. Rituelen zorgen voor verbinding. Lees verder voor inspiratie.

Ontbijt op bed

Verwen elkaar met ontbijt op bed. Voor veel kinderen is ontbijt op bed een bijzonder moment. In deze periode is er misschien nét wat meer tijd voor deze verwennerij.

In het grote bed

Begin met z’n allen in het grote bed. Praten over wat je gedroomd hebt, grapjes maken, verhaaltjes vertellen. Een goed begin is het halve werk voor een fijne dag
samen.

Gezinsspellen & puzzelen

Herontdek je eigen spelletjeskast: er staan vaak meer leuke spellen in dan je denkt. Of vraag aan de buren wat zij in de kast hebben staan. Wissel spelletjes en puzzels met elkaar uit.

Logeerpartij

Organiseer een logeerpartij in een andere kamer. Leg matrassen op de grond en maak er een feestje van. Kampeer bijvoorbeeld in de woonkamer: rooster een spekje als marshmallow boven het gasfornuis en kijk naar de sterren door het raam.

Tussen kunst & quarantaine

Doe mee aan een rage als ‘Tussen kunst & quarantaine’. Ga de uitdaging aan en maak een kunstwerk met de attributen die je al in huis hebt.

Wij gaan op berenjacht

Dit idee komt uit IJsland. Zet ook een knuffel voor het raam. Ga samen met je kinderen op zoek naar deze pluizige vriendjes in jouw wijk. Uiteraard op gepaste onderlinge afstand.

Poetshulp

Verdeel de huishoudelijke taken. Als iedereen een steentje bijdraagt, zijn jullie zo klaar. Kun je daarna starten met een welverdiende filmmiddag.

Samen sporten en bewegen

Plak op een twisterbord verschillende oefeningen. Kind 1 draait en bepaalt de oefening. Kind 2 heeft een dobbelsteen en gooit het aantal herhalingen. Ben jij een sporter? Kleine kinderen lenen zich uitstekend als ‘gewichten’. Oudere kinderen kunnen meefietsen of skaten als jij een rondje gaat hardlopen.

Spelletjes op het raam

• Boter-Kaas-&-Eieren
• Kamertje verhuur
• Galgje

Filmmiddag

Gordijnen dicht, telefoons uit, werk weg en popcorn erbij: tijd voor een filmpje op de bank. Allemaal onder een dekentje en lekker genieten van een film.

Kinderrestaurant

Laat je kinderen zelf een simpel menu verzinnen en uitnodigingen en menukaarten maken. Bereid alles ’s middags samen voor in de keuken. Geniet daarna van al het lekkers aan de mooi gedekte tafel. Hoe ouder je kinderen zijn, hoe lekkerder de gerechten. Lang leve de pubers!

Videobellen tijdens het eten

Maak een eetafspraak met opa en oma of met een ander gezin. Maak contact via videobellen. Zo kun je samen eten en gezellig praten. Het voordeel is dat jonge kinderen langer blijven zitten. Voor tieners is het een mooie afleiding van de dagelijkse tafelgesprekken met hun ouders.

Gezinsgesprek

Houd elke week een gezinsgesprek over het weekschema, de huisregels en de beloningen. Met een gezinsgesprek krijgt iedereen verantwoordelijkheid. Iedereen doet mee om de sfeer goed te houden. Evalueer de week met elkaar: ‘Wat ging goed en wat kan beter? En hoe gaan we dit met elkaar doen?’

Handig om nu te leren:

  • een knoop aanzetten
  • de was doen
  • strijken
  • breien
  • een fietsband plakken
  • pizzadeeg maken

Leg het vast

Leuk voor later om foto's te maken of iedere dag na het eten drie zinnen over de dag op te schrijven. Zo kunnen jullie later terug kijken op deze bijzondere tijd!

Oproep

Heb jij een nieuw gezinsritueel ontdekt? Mail deze dan naar coronavirus@nji.nl met als onderwerp ‘gezinsrituelen’.