Pagina opties

Groter
RSS

Ons gesprek, hulplijn KBO Brabant voor senioren

Ons gesprek

Ons Gesprek is een initiatief van KBO Brabant dat op 1 maart 2020 van start is gegaan. Een geluk bij een ongeluk, want daarmee kunnen ze in deze tijd van crisis getrainde vrijwilligers Brabant-breed inzetten om persoonlijke, diepgaande gesprekken aan te gaan met mensen die daar behoefte aan hebben. Helaas nu niet via persoonlijk bezoek zoals ze in principe beogen, maar wel via (beeld)bellen.

De vrijwilligers zijn zorgvuldig gescreend en hebben een relevante beroepsmatige achtergrond als theoloog, docent, maatschappelijk werker, human resource manager, psychiatrisch verpleegkundige en klinisch psycholoog. Naast ervaring en affiniteit hebben ze bovendien een training doorlopen, vooral gericht op gespreksvoering, levensvragen en over de context waarin ze aan het werk gaan. De training is verzorgd door docenten van het Centrum Ontmoeting in Levensvragen, Het Levenslint en De Vonk.

Werkwijze

Een gesprek aanvragen kan door te bellen 073 - 644 40 66 of te mailen naar KBO Brabant eaeelen@kbo-brabant.nl. U wordt vervolgens in contact gebracht met een van de vrijwilligers. Deze service is kosteloos beschikbaar voor leden en niet-leden van KBO Brabant. De frequentie en duur van een begeleidingstraject hangen af van de behoefte van de cliënt en ook de ínhoud van de gesprekken kan per persoon erg verschillen. Sommigen zullen met bepaalde vragen zitten, anderen willen juist hun verhaal delen. De vrijwilligers zijn er om te luisteren en te helpen waar ze kunnen. Mochten de vragen het expertiseterrein van de vrijwilligers overschrijden, bijvoorbeeld op medisch vlak, dan is er een medisch team als achtervang aanwezig waar naar doorverwezen kan worden.

Corona-gerelateerde medische vragen

Daarnaast is men een samenwerking aangegaan met geriater Judith Wilmers en haar team van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Veel ouderen hebben vragen over zin en onzin, mogelijkheden en onmogelijkheden van een medische behandeling in het geval ze besmet raken met het coronavirus, al dan niet in combinatie met onderliggende aandoeningen. Via een wekelijks telefonisch spreekuur kunnen leden hun vragen veilig stellen aan een medicus die er geen belang bij heeft om een bepaalde richting op te adviseren. Ook wordt gewerkt aan een webinar met uitleg en meest gestelde vragen dat via de website en social media van het KBO zal worden verspreid. Tenslotte staan Wilmers en haar team zoals gezegd klaar om vragen met een meer medisch karakter 'over te nemen' van de vrijwilligers van het project Ons Gesprek over levens- en zingevingsvragen. Ook voor deze vragen kunnen leden en niet-leden bellen naar 073 - 644 40 66 of mailen naar KBO-Brabant ewillemsen@kbo-brabant.nl. Meer info op de website: www.kbo-brabant.nl