Pagina opties

Groter
RSS

Oplichting tijdens corona enorm toegenomen

Voorbeelden van WhatsApp-fraude

In tijden van corona is het aantal pogingen tot oplichting toegenomen. Het grootste deel van die toename bestaat uit WhatsApp-fraude, hoewel ook het aantal spooknota's namens de Belastingdienst en oplichtingsmailtjes toenemen.

Tips om oplichting te voorkomen

  • Wees op je hoede zodra een bekende via een tekstbericht vraagt om iets te betalen of over te boeken, zelfs als dat tekstbericht vanaf een bekend e-mailadres of mobiel nummer is verzonden. Oplichters kunnen soms het bestaande e-mailadres of mobiele nummer van een bekende overnemen (hacken).
  • Vraagt een zoon, dochter of andere bekende via een tekstbericht om iets te betalen of over te boeken? Doe dat dan uitsluitend nadat je hem of haar mondeling hebt gesproken én herkend. Dat kan bijvoorbeeld via de knop voor een directe spraak- of videogesprek.
  • Laat je niet misleiden. Een oplichter verzint uiteenlopende smoezen waarom hij of zij jou niet mondeling te woord zou kunnen staan; dat de telefoon in het water zou zijn gevallen; dat het nieuwe nummer nog niet zou zijn aangesloten voor spraakverbindingen; dat hij of zij in de trein in een stiltecoupé zou zitten; dat hij of zij wél goed bereikbaar zou zijn en dat het inderdaad heel gek is dat jouw telefoontje niet binnenkomt.
  • Hoge druk en sterk aandringen om snel te betalen in een tekstbericht (via e-mail, SMS, WhatsApp, Twitter, etc..), is vrijwel altijd een teken van bedrog. Bel de afzender eerst zelf terug om zijn of haar stem te horen. Doe dat eventueel via een telefoonnummer waarmee je hem of haar reeds eerder hebt gesproken. Vertrouw je het niet? Stel controlevragen waarvan de antwoorden niet in eerdere e-mails, chatberichten of op social media staan en die alleen die bekende kan weten.  Vraag eventueel andere om advies.
  • Pas op als je een tekstbericht van een bekende krijgt over dat zijn of haar mobiele telefoonnummer zou zijn gewijzigd. Zelfs wanneer daar een mooie foto van die bekende bij staat. Zo begint veel bedrog. Soms wordt het bedrog pas dagen of weken later door de oplichter voortgezet. Bel die bekende via het nieuwe nummer en als dat niet lukt, gebruik dan het oude nummer. Vervang het oude nummer pas nadat je hem of haar mondeling hebt gesproken én herkend.

Hoe voorkom je dat je WhatsApp-account wordt gehackt?

  • Zet tweestapsauthenticatie aan. Je moet dan een extra code invoeren bij het activeren van WhatsApp op een nieuwe telefoon.
  • Stuur nooit activatiecodes door naar anderen; dat geldt ook voor andere apps.
  • Zet 'beveiligingsmeldingen' aan, zodat je ziet wanneer anderen een nieuwe telefoon hebben.

Als laatst: geef nooit je wachtwoorden of codes door via internet. Banken en andere bedrijven zullen hier nooit om vragen.

Mocht je vragen hebben over het onderwerp cybercrime en internetoplichting, kijk dan op www.politie.nl/themas/oplichting of www.vraaghetdepolitie.nl.