Pagina opties

Groter
RSS

Politiek saai? Niet na het volgen van deze cursus!

Op woensdag 2 en 9 juni 2021 starten in gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden de cursus Politiek Actief. Deelnemers leren hoe de lokale democratie werkt en nemen een kijkje achter de schermen van de lokale politiek en het gemeentebestuur. Deelnemers die enthousiast zijn om ook politiek actief te worden, kunnen dit na afloop aangeven. De cursus is gratis, laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk.

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor iedereen die graag meer wil weten over wat de lokale politiek inhoudt en hoe de gemeente werkt. Hoe kunt u meer invloed uitoefenen op de lokale besluitvorming? U leert er alles over via deze cursus. Er is geen basiskennis vereist!

Van debatteren tot speeddaten

De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten van 19.30 tot 22.00 uur. Naast theoretische kennis verbeteren de deelnemers ook hun vaardigheden, zoals debatteren. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemers ook lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen. De cursus wordt twee maal georganiseerd. De eerste start op woensdag 2 juni 2021. De tweede cursus start op woensdag 9 juni 2021. De cursus bestaat in totaal uit vier bijeenkomsten, met elk een ander thema. Daarnaast wonen de deelnemers een raadsvergadering bij.

Programma

De cursusavonden vinden op wisselende locaties plaats (Bladel, Reusel, Bergeijk). Het programma van de eerste cursus ziet er als volgt uit:

  • woensdag 2 juni 2021: introductie en kennismaking, algemene staatsinrichting
  • woensdag 9 juni 2021: de gemeente
  • woensdag 16 juni 2021: de gemeenteraad
  • woensdag 23 juni 2021: debatteren
  • juli 2021: raadsvergadering bijwonen in eigen gemeente

De tweede cursus Politiek actief heeft hetzelfde programma en wordt georganiseerd op woensdag 9, 16, 23 en 30 juni 2021, gevolgd door het bijwonen van de raadsvergadering in de eigen gemeente in juli 2021.

Aanmeldinformatie

ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat verzorgt de cursus. Kijk voor meer informatie op www.prodemos.nl. Aanmelden is gratis en kan bij Jelle van der Wiel (raadsgriffier) via griffie@bladel.nl tot uiterlijk 9 mei 2021 onder vermelding van je naam en woonplaats. Wacht niet te lang met aanmelden, want het aantal plaatsen is beperkt!

NB: De cursus vindt plaats met inachtneming van de richtlijnen rondom COVID-19. Indien de richtlijnen het doorgaan van de cursus niet toestaan, wordt de cursus verplaatst.