Pagina opties

Groter
RSS

Politiek saai? Niet na het volgen van deze cursus!

Binnenkort start in gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden de cursus Politiek Actief. Hoe kunt u meer invloed uitoefenen op de lokale besluitvorming? U leert er alles over via deze cursus. Deelnemers leren hoe de lokale democratie werkt en nemen een kijkje achter de schermen van de lokale politiek en het gemeentebestuur. Deelnemers die enthousiast zijn om ook politiek actief te worden, kunnen dit na afloop aangeven. De cursus is gratis, laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. Er is geen basiskennis vereist!

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor iedereen die graag meer wil weten over wat de lokale politiek inhoudt en hoe de gemeente werkt.

Van debatteren tot speeddaten

De start van de cursus op woensdag 3 februari is i.v.m. de lockdown uitgesteld tot een nader te bepalen datum. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van 19.30 tot 22.00 uur. Naast theoretische kennis verbeteren de deelnemers ook hun vaardigheden, zoals debatteren. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemers ook lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen. Daarnaast wonen de deelnemers een raadsvergadering in de eigen woongemeente bij.

Programma

De cursusavonden vinden op wisselende locaties plaats (Bladel, Reusel en Bergeijk). Het programma ziet er als volgt uit:

  • cursusavond 1: introductie en kennismaking, algemene staatsinrichting
  • cursusavond 2: de gemeente
  • cursusavond 3: de gemeenteraad
  • cursusavond 4: debatteren
  • cursusavond 5: raadsvergadering bijwonen.

Aanmeldinformatie

ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat verzorgt de cursus. Kijk voor meer informatie op www.prodemos.nl. Aanmelden is gratis en kan tot uiterlijk 20 maart 2021 bij Jelle van der Wiel (raadsgriffier) via het sturen van een e-mail naar griffie@bladel.nl. Bladel coördineert deze actie ook voor Bergeijk. Wacht niet te lang met aanmelden, want het aantal plaatsen is beperkt!

NB: We houden met de cursus rekening met de geldende coronamaatregelen!