Pagina opties

Groter
A A
RSS

Preventieve bestrijding eikenprocessierups 2019

De eitjes van de eikenprocessierups zullen naar verwachting rond half april uitkomen en dan wordt  er  weer een preventieve bespuiting met een biologisch bestrijdingsmiddel uitgevoerd. Het is moeilijk om precies aan te geven wanneer er precies gespoten gaat worden, omdat we erg afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Het werk zal zoveel mogelijk in de vroege ochtenduren worden uitgevoerd. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Het middel bestrijdt niet alleen de rupsen van de eikenprocessievlinder, maar ook van alle andere soorten vlinders en daarom is het beter om zo weinig mogelijk middel te gebruiken. Aan de hand van de ervaringen in de voorgaande jaren is bepaald waar gespoten gaat worden. Hierbij wordt ook rekening gehouden met belangrijke fietsroutes, woningen, recreatieterreinen en agrarische bedrijven. In 2018 is de het aantal rupsen in heel Nederland sterk toegenomen en verwacht wordt dat dit in 2019 ook het geval zal zijn of zelfs nog kan toenemen. Om grote overlast te voorkomen zal er daarom dit jaar op meer plaatsen preventieve bestrijding worden uitgevoerd dan gebruikelijk.

Na het uitkomen van de eitjes zitten de jonge rupsen aanvankelijk boven in de bomen en doen zich tegoed aan het loof van voornamelijk inlandse eiken. Na een aantal vervellingen komen groepjes van rupsen samen en vormen dan nesten op de stammen en dikke takken van de bomen. De nesten bestaan uit een dicht spinsel, opgevuld met brandharen, vervellinghuidjes en uitwerpselen. Vanaf dit tijdstip kan veel overlast ontstaan door verspreiding van de brandharen. Een volwassen rups is ongeveer 4-5 cm lang, blauwgrijs van kleur en dicht bezet met vele duizenden brandharen. Deze brandharen kunnen bij aanraking of inademing irritatie of ontstekingsverschijnselen veroorzaken op de huid, de ogen en de luchtwegen. Vooral omwonenden, mensen die onderhoud plegen aan de bomen en wegbermen, recreanten en vee kunnen overlast ondervinden.

De gemeente draagt de zorg voor de bestrijding op openbaar terrein. Rupsen op particulier terrein moeten desgewenst zelf worden bestreden. De gemeente kan hierover eventueel advies geven.

Op de volgende locaties wordt gespoten:

Riethoven:
Stevertsebaan, Kuningen, Broekhovenseweg (ged.), Schoolstraat (ged.), Gildestraat, Molenstraat, Eind, Keersopperdreef (noord), De Steen, Schaiksedijk en Boshovensestraat (ged).

Westerhoven:
Braambos, Keersopperdreef (zuid), Borkelsedijk, Weerderdijk, Kempervennendreef, Steenovens (bosrand), Lange Akkers (parkeerplaats sportpark), Eikewal, Heijerdijk, Eeuwselsedijk (ged.) Beeken (ged.).

Bergeijk:
Eerselsedijk, Boevenheuvel, Hooge Berkt, Stökskesweg, Waterlaat, omg. Basisschool Beisterveld, Hoek-Lijnt, Schutsboom, Gildetrom, Hoekerbeemden, Kromhurken, Borkelsedijk, Fressevenweg, Enderakkers, Burg. Aartslaan, Maaij, Lange Voorten, Runderbochten, Voorste- en Achterste Aa, Bredasedijk (ged.), Looerheideweg (ged.), Rund, Treurenberg,

Weebosch:
Omgeving Gerardusschool, Zandhoef, Pielis.

Luyksgestel:
Tiliaans, Rijt, Schatersdijk, Aadijk, Vlieterdijk, Hondsbosserdijk, Elzendijk, Hongarijesedijk (ged.) Sengelsbroeksestraat (ged), Lommelsedijk (zuid), omgeving blokhut Scouting.

Indien nodig wordt de bespuiting herhaald.

Waarschuwing:
Vermijd elk contact met rupsen en nesten.
Wanneer u grote aantallen rupsen van de eikenprocessievlinder nabij woningen, fietspaden of wegen aantreft dan kunt u contact met ons opnemen via de website van de gemeente www.bergeijk.nl/meldenherstel of download de MijnGemeente App op uw smartphone.