Pagina opties

Groter
A A
RSS

Week 21: Laatste ophaaldag asbest

Zak gevuld met asbest klaar voor transport

Tot en met week 21 kunt u op diverse plekken in Bergeijk afgesloten zakken met ingepakte asbesthoudende golfplaten in de openbare ruimte zien liggen. Dit is onderdeel van de actie ‘saneren asbestdaken tot 35 m2’ waarin de gemeente, bij 232 deelnemers van de actie, huis aan huis de asbest komt ophalen.  Meer informatie over deze asbestactie en veel gestelde vragen en antwoorden is te vinden op www.bergeijk.nl/asbest.

Waarom deze actie

Asbestvezels zijn schadelijk voor de gezondheid en een bedreiging voor een gezonde en veilige leefomgeving. Daarom stelt de overheid regels voor het gebruik van asbest. De verwachting is dat de regering asbestdaken per 2024 helemaal wil gaan verbieden. Hoe ouder een asbestdak, hoe groter de kans dat asbestvezels vrijkomen. Het is daarom verstandig om asbestdaken spoedig te verwijderen. De gemeente Bergeijk onderkent de noodzaak tot het verwijderen van asbestdaken en wil middels een speciale actie de sanering van asbestdaken tot 35m² per kadastraal perceel in de gemeente stimuleren.

Planning

Op maandag 13 mei, woensdag 15 mei en vrijdag 17 mei (week 20) halen we de asbest op in delen van Bergeijk en Luyksgestel (zie overzicht met straten hieronder). In week daarop komen we voor de laatste keer langs om de resterende zaken met gesaneerde asbest bij deelnemers op te halen. Wij informeren u hierover in de Eyckelbergh en onze website en social mediakanalen.

Maandag 20 mei

Churchillaan Bergeijk
Hagelkruis Bergeijk
Geerstraat Bergeijk
Molenakkers Bergeijk
Korenbloemstraat Bergeijk
Frater Romboutsstraat Bergeijk
Breerijt Bergeijk
Bredasedijk Bergeijk
Achterste Loo Bergeijk
Runderbochten Bergeijk

Ophalen

Voor het ophalen van de asbest werkt de gemeente samen met asbestsaneerder AZN uit Hapert. AZN zal uitgerust zijn met een DAV (Deskundig Asbest Verwijderaar), DTA (Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering), verreiker en vrachtwagen met container. De mobiele decontaminatie unit (bestaande uit een vuile ruimte, doucheruimte en schone ruimte) zal tijdens de actie neergezet worden op de gemeentewerf. Zo kan er in geval van een calamiteit snel gestart worden met verantwoord opruimen.

Waarschuwing

De gemeente heeft aan alle deelnemers gevraagd de asbest te verwijderen in het weekend voordat het wordt opgehaald. Ondanks dat kan het voorkomen dat een asbestzak voor langere tijd in de openbare ruimte ligt. Wij vragen iedereen met nadruk om de zakken met asbesthoudende golfplaten te laten liggen totdat ze zijn opgehaald. Maak de zak niet open en  probeer een zak niet op te tillen of te verplaatsen. Wanneer u twijfelt of een asbestzak open is gemaakt dan vragen wij u gelijk contact op te nemen met de gemeente via onze algemene nummer: 0497 - 551 455.

Succesvolle actie

Nu ook het laatste gedeelte van de actie bijna is afgerond kunnen we spreken van een succesvolle actie. We hebben veel positieve reacties ontvangen van inwoners en de gemeente is blij met de hoeveelheid asbest die we samen hebben kunnen saneren. Of er een vervolg komt op deze actie? We hopen het wel, maar helaas lukt het niet meer om dat dit jaar nog te doen. We gaan inventariseren hoeveel adressen nu nog asbesthoudende daken tot 35m2 per kadastraal perceel bevatten en of dat voldoende is om de actie nog een keer te herhalen. Ook zijn we aan het bekijken of we eventueel een vergelijkbare actie kunnen opzetten voor asbestdaken groter dan 35m2. Omdat de wet- en regelgeving hiervoor een stuk strenger is weten we op dit moment nog niet of dit gaat lukken. Wij willen iedereen die deelgenomen heeft aan deze actie nogmaals enorm bedanken. Samen hebben we Bergeijk weer een stuk schoner gemaakt!