Pagina opties

Groter
RSS

Zorgeloos op vakantie?

De zomer staat voor de deur. Een tijd van heerlijk een dagje luieren aan het strand, lekker eten en mooie steden bekijken. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners even van huis zijn of een raam open zien staan. Het is vaak ook eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan. Om de kans te verkleinen dat inbrekers tijdens uw afwezigheid hun oog op uw woning laten vallen, kunt u ervoor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Zodat het lijkt of u zo weer thuis zou kunnen komen. Ook als u even op pad gaat.

Licht uw vertrouwde buren in dat u op vakantie gaat
Uw buren kunnen u tijdens uw vakantie helpen om een oogje in het zeil te houden en er voor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven (zet niet alle plantjes op 1 tafel, dat versterkt de indruk afwezig te zijn), de auto af en toe eens op de oprit te zetten, de gordijnen af en toe dicht en open te doen. Een tijdschakelaar op de lamp en radio zorgt dat ook ’s avonds de indruk wordt gewekt dat er iemand in huis is. Hiermee zet u inbrekers op het verkeerde been.

Bel 112 bij verdachte situaties                                                                            
Vraag uw buren bij verdachte situaties direct de politie via telefoonnummer 112 te bellen. Bijvoorbeeld bij glasgerinkel, gestommel in uw huis of bij het zien van onbekende personen bij uw woning. De politie beoordeelt per melding of er een politieauto op afgestuurd wordt. Hoe eerder 112 gebeld wordt, des te sneller kan de politie reageren. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

Wat kunt u nog meer doen?                                                                                      
Er zijn nog veel meer tips en maatregelen om uw woning veilig achter te laten, bekijk ze op deze websites: www.politiekeurmerk.nl/preventietips en www.politie.nl/themas/woninginbraak.html.