Pagina opties

Groter

Wat is asbest?

Asbest is de verzamelnaam voor silicaatmineralen met een zeer fijne vezelstructuur. Het is een makkelijk te winnen, goedkope grondstof die bovendien eenvoudig te verwerken is. Asbest is namelijk trek- en slijtvast, brandvertragend, niet elektrisch geleidend, heeft goede isolerende eigenschappen en is bestand tegen zuren en logen.

Asbesthoudende materialen zijn in te richten in twee structuren: hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Bij hechtgebonden asbest zijn de vezels sterk verankerd in het bindmiddel. Producten waarin de vezels sterk zijn verankerd (bijvoorbeeld asbestcement) geven weinig vezels af. Tenminste, als het materiaal onbeschadigd is. Bij niet-hechtgebonden asbest (zoals spuitasbest) zijn de vezels nauwelijks verankerd in het bindmiddel. Dit betekent dat er snel asbestvezels vrij kunnen komen. Deze materialen hebben vaak ook nog een zeer hoog asbestgehalte, variƫrend van 75 tot 100%. Dit maakt niet-hechtgebonden asbest ook zo gevaarlijk.

Er zijn wereldwijd meer dan 3500 verschillende soorten producten waar asbest in verwerkt is. Alleen een laboratorium kan met 100% zekerheid vaststellen of een materiaal of product asbest bevat.