Zwerfafval, dat kun je recyclen

Op woensdag 22 februari 2017 zijn de leerlingen uit groep 7 en 7/8 van de basisschool St. Gerardus en basisschool De Regenboog  aan de slag gegaan met het project ’Zwerfafval, mooi niet!’ dat door de gemeente Bergeijk is opgezet. Er werd veel zwerfafval gevonden. In de regen ruimden de kinderen samen met de leraren maar liefst ruim 1.100 stuks zwerfafval op.

De themaochtend over zwerfafval begon met een interactieve presentatie. Vooral de omvang van de ‘plastic soep’ in de oceanen en de dieren die veel last hebben van zwerfafval sprak de leerlingen aan. Na een quiz over de afbraaktijden van verschillende materialen, gingen de kinderen in groepjes op pad om zwerfafval in te zamelen. Wat vooral veel werd gevonden, was plastic, sigarettenpeuken en papier.

Wat doe je zelf?

Veel van de leerlingen moesten bekennen dat ze zelf ook wel eens iets op straat weggooien. Vaak gebeurt dat niet bewust. Soms hebben ze geen zin om een prullenbak op te zoeken of is er geen prullenbak in de buurt. Wanneer de gastles is afgelopen en er uitvoerig gesproken is over de gevolgen van het zwerfafval voor het milieu en de dieren, beloven alle kinderen dat ze vanaf nu al het afval netjes in de afvalbakken zullen gooien.

Zwerfafval, mooi niet!

Ook dit jaar biedt de gemeente Bergeijk het project  'zwerfafval, mooi niet!’ geheel gratis aan. Alle scholen in de gemeente kunnen deelnemen. Het project bestaat uit een gastles over de gevolgen van zwerfafval voor de leefomgeving en aansluitend gaan de leerlingen zwerfafval ophalen.

Wilt u de school nog aanmelden of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Wendy Hunting: wendy@onsburo.eu