Ondernemers van de Waterlaat werden op woensdag 20 april 2022 verwelkomd bij een ontbijtbijeenkomst met als thema ‘Wat betekent de energietransitie voor jou als ondernemer?'. Voor deze bijeenkomst waren zowel de al gevestigde ondernemers van de Waterlaat uitgenodigd, als ook ondernemers die zich mogelijk in de toekomst zullen vestigen op de uitbreiding van het bedrijventerrein. 
De bijeenkomst werd georganiseerd door het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) in samenwerking met de gemeente Bergeijk, Enexis en Scholt Energy. ‘Gastheer’ Wilvo ontving in totaal ruim 40 geïnteresseerden tijdens deze geslaagde ochtend.

Leerlingen van het Rythovius College, Noralie Menting en Lou-Anne Aidam, opende de bijeenkomst met hun indringende boodschap voor de aanpak van de klimaatcrisis. Hierbij gingen ze ook in op de grote verantwoordelijkheid die ondernemers hebben. 
Vervolgens werd door netbeheerder Enexis ingegaan op de schaarste van het elektriciteitsnet waarbij zowel de teruglevering- (nu aan de orde) als afname (nabije toekomst) van elektriciteit één van de grootste uitdagingen van dit moment is. Een actieve houding van bedrijven is daarbij noodzakelijk om het toekomstig economisch klimaat en ook de energietransitie veilig te stellen. Nadat Scholt Energy voorbeelden van oplossingen/alternatieven voor deze problematiek benoemde werd verder ingegaan op wat de ondernemers van de Waterlaat concreet kunnen doen.   
Komende tijd gaat het KOP met behulp van Fontys-stagiaires Bram van de Pas en Maarten Bogers, in samenwerking met de betrokken partijen, ondernemers benaderen om bepaalde (energie)data te verzamelen. Deze data vormt uiteindelijk de basis voor slimme, toekomstige innovatieve oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat het elektriciteitsnet minder belast wordt. Tegelijkertijd kan de algemene verduurzaming van het bedrijventerrein zorgen voor een verminderde elektriciteitsvraag.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning vanuit het Stimuleringsfonds van de Metropoolregio Eindhoven, de Kempengemeenten, Alius Energy en het KOP.

Op donderdagochtend 2 juni 2022 staat een vervolgbijeenkomst gepland waarbij de eerste onderzoeksgegevens en het gezamenlijke plan van aanpak gedeeld zullen worden. Ondernemers van de Waterlaat die zich willen aanmelden voor het onderzoek en/of de vervolgbijeenkomst kunnen hiervoor contact opnemen via het KOP met een e-mail aan info@hetkop.nl