Zaterdag 5 november was het dan zover. Riethovenaren konden een gratis regenton ophalen van de gemeente. Vol enthousiasme kwamen de inwoners van Riethoven naar de dorpsmoestuin. Dat de regentonnenactie is geslaagd kunnen we wel zeggen. Op maandag 24 oktober zaten veel mensen uit Riethoven klaar om zich in te schrijven voor een gratis regenton. Degenen die er meteen bij waren hadden geluk. De inschrijvingen gingen namelijk erg snel! Zaterdag 5 november zijn er in het totaal 100 regentonnen weggegeven.

Wethouder Mathijs Kuijken opende de dag. In zijn openingswoord besteedde hij aandacht aan het veranderende klimaat en het doel van de regentonnenactie. Steeds vaker hebben we te maken met perioden van droogte en de regenbuien die vallen worden steeds heviger. Met de uitleg van een afkoppelcoach kunnen de Riethovenaren nu aan de slag om hun regenpijpen af te koppelen van het riool en aan te koppelen op de regenton. Zo houden we het regenwater vast op de plek waar het valt en hoeft het niet onnodig afgevoerd te worden. Een regenton aan huis zorgt voor een voorraad water, voor wanneer het een tijd niet regent. Het regenwater dat wordt opgevangen in de regenton is uitermate geschikt om de planten uit de tuin mee water te geven.

De wethouder gaf aan blij de zijn met de opkomst, dit laat de bereidheid zien van inwoners om zelf met dit onderwerp aan de slag te gaan. De gemeente ondersteunt hier uiteraard graag bij. Riethovenaren waren erg te spreken over de actie! Hieronder enkele reacties van inwoners:

“Hartstikke bedankt, ik ga er meteen mee aan de slag vanmiddag!”

“Wat een mooie regenton!”

“Hele leuke actie, ik ben er erg blij mee!”

De actie was onderdeel van de Nationale Klimaatweek. Tijdens deze week werd er op verschillende manieren aandacht gevraagd voor verduurzaming. Wegens het succes van de campagne gaat deze actie ook in andere kernen worden uitgevoerd en komt er nog een vervolg in Riethoven. Houd daarom de kanalen van gemeenten Bergeijk in de gaten!

Wethouder Mathijs Kuijken overhandigt regenton aan inwoner Riethoven

Laatste nieuws...