Iedereen wil zich graag goed voelen; actief, gewaardeerd én verbonden met anderen. Toch lukt dat niet altijd. In de Kempen voelt 38% van de 19- tot en met 64-jarigen zich eenzaam en 46% van de 65-plussers. Een klein steuntje in de rug kan een groot verschil maken. Bijvoorbeeld door een gesprek over eenzaamheid. Maar hoe doe je dat? En hoe herken je de signalen? Samen met gemeenten Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden bieden we in oktober en november gratis trainingen aan voor vrijwilligers en zorg- en welzijnsprofessionals in de Kempen. 

Training 1: Een goed gesprek over eenzaamheid (online)

Deze training is voor zorg- en welzijnsprofessionals die gesprekken met cliënten voeren. De training wordt verzorgd door GGD Brabant-Zuidoost. 

Eenzaamheid zie je niet aan de buitenkant. Door een goed gesprek kun je achterhalen of er sprake is van eenzaamheid. En zo ja, van welke vorm. Je krijgt concrete handvatten om het gesprek aan te gaan. 

De training bestaat uit drie modules en wordt twee keer aangeboden. Je kunt kiezen uit:  

  • op 7, 14 en 21 oktober van 09.00 tot 10.30 uur (14 oktober tot 11.00 uur)    
  • op 16, 25 en 30 november van 09.00 tot 10.30 uur (25 november tot 11.00 uur). 

Twee weken voor aanvang krijg je informatie thuisgestuurd om je voor te bereiden. 

Training 2: Signalen achter de voordeur

Deze training is voor vrijwilligers en daarnaast voor professionals die niet werken in de zorg of welzijn, maar wel veel inwoners zien. De training wordt verzorgd door GGzE, op twee verschillende locaties. Uiteraard worden de coronamaatregelen opgevolgd. 

Aan de hand van eigen situaties en ervaringen gaan we op zoek naar signalen waar je alert op kunt zijn. Zo kan er sprake zijn van verborgen eenzaamheid; iemand lijkt heel sociaal, maar voelt zich tóch eenzaam. Hoe ga je dan het gesprek aan? 

Tijdens de training krijg je vaardigheden om met onverwachte situaties om te kunnen gaan. Ook leer je hoe je je grenzen aan kunt geven en waar je naartoe kunt als je er zelf even niet uitkomt. 

De training wordt drie keer aangeboden op dinsdag 5 oktober. Je kunt kiezen uit:  

  • van 10.00 tot 12.30 uur in de Muzenval in Eersel  
  • van 14.00 tot 16.30 uur in de Muzenval in Eersel  
  • van 18.30 tot 21.00 uur in de Bibliotheek in Bladel

Interesse in één van de trainingen?

Stuur een e-mail naar m.vandooren@reuseldemierden.nl met je naam, woonplaats, telefoonnummer en de training die je wilt volgen. Ben je een professional? Dan horen we ook graag voor welke organisatie je werkt en wat je functie is. Ben er snel bij, want vol = vol! Bij veel animo wordt er misschien een extra training aangeboden.
 

Meer trainingen...