Vanaf eind september vinden er werkzaamheden plaats bij het monument ‘Bergeijk, Poort der Bevrijding’ op de grensovergang aan de Barrier tussen Bergeijk en Lommel. In oktober wordt het monument verplaatst naar een nieuwe locatie, ter hoogte van de benzinepomp aan de Barrier. 

Monument Bergeyk 'Poort der Bevrijding'

Operation Market Garden

Het monument ‘Bergeijk, Poort der Bevrijding’ herdenkt het begin van Operation Market Garden. Op 11 september 1944 passeerden de eerste bevrijders op dit punt de Nederlandse grens, tijdens een verkenningsactie ter voorbereiding op Operation Market Garden. Met hulp van grensbewoners kregen de verkenners zicht op de positie van de Duitse bezetters. In de nacht van 20 op 21 september 1944 zette de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene hier voor het eerst weer voet op Nederlandse bodem.

Passende aandacht in 2023

Bij het monument staat een luisterzuil die deel uitmaakt van de Liberation Route Brabant. Zowel het monument als de luisterzuil worden verplaatst naar de nieuwe locatie. Tijdens de jaarlijkse herdenking van de bevrijding in 2023 zal er passende aandacht worden geschonken aan het verplaatste monument.

Laatste nieuws...