Vrijdag 29 oktober, na zijn afscheid(srede) als Hoogleraar Eerstelijnszorg aan de Tilburg University, werd de heer prof. dr. Victor Pop (oud-huisarts uit Riethoven) door burgemeester Arinda Callewaert-de Groot benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Pop (Riethoven, 66) heeft een lange staat van dienst in de gezondheidszorg. In 1991 is de heer Pop gepromoveerd op het onderwerp ‘postnatale depressie’.

Tot 2004 was hij werkzaam als zelfstandig huisarts. Naast zijn werk als huisarts was hij, veelal op vrijwillige basis, betrokken bij verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Schildklierproblemen, onder meer bij zwangere vrouwen, hadden daarbij zijn bijzondere aandacht.

Verder was hij in 2001 initiator en mede oprichter van SHoKo (Stichting Huisartsen organisatie Kempen en omstreken). Daaruit ontstond PoZoB (Praktijkondersteuning Zuidoost Brabant). Dit is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk toonaangevende eerstelijns zorggroep waar 200 huisartsen bij zijn aangesloten. Daarnaast is de heer Pop mede-initiatiefnemer, kartrekker en bestuurslid van Domos Soteria i.o.. Dit is een verblijfhuis voor jongvolwassenen (18-40 jaar) met een ernstige ziekte en een beperkte levensverwachting. Dit initiatief wordt steeds verder ontwikkeld op dit moment en zal naar verwachting in 2023-2024 in Eindhoven worden gerealiseerd.

COVID-19

Noemenswaardig is ook zijn inzet tijdens de corona-pandemie. Hij is mede-oprichter, supervisor en ook fysiek meewerkend arts van de bovenregionale COVID-19 cohort afdeling in het Elkerliek Ziekenhuis. Deze afdeling is als noodvoorziening opgericht op verzoek van het regionale crisisteam. Het bijzondere is dat hij, als gepensioneerde huisarts, bij de dreiging van code zwart, niet langs de kant is blijven staan maar zich heeft aangeboden voor hulp. Hij ging direct aan de slag met patiëntenzorg op de Covid-cohort, ongeacht zijn eigen leeftijdsgebonden kwetsbaarheid en risico op besmetting.

Officier in Orde van Oranje-Nassau

In zijn vrije tijd is de heer Pop sinds 2000 actief als bestuurslid bij zangkoor Roundelay. Roundelay is een amateurkoor dat à capella renaissance muziek zingt. 

Voor al deze inspanningen en jarenlange inzet ontving hij uit handen van de burgemeester de versierselen en is hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Meer lintjes...