Vergeetachtigheid of dementie

HOME  |  Dementievriendelijke gemeente  |  Vergeetachtigheid of dementie

Vergeetachtigheid of dementie

Jong of oud, iedereen vergeet wel eens wat. Als u ouder wordt, gaat uw geheugen anders werken, waardoor het vaker gebeurt dat u iets vergeet. Dat is heel gewoon. Maar wanneer is het dat niet? Kan het dementie zijn? In Nederland hebben ruim 250.000 mensen dementie. Hiervan zijn 12.000 mensen jonger dan 65 jaar. De kans op dementie neemt sterk toe met de leeftijd: van 10% bij mensen boven de 65 jaar tot 40% bij mensen boven de 90 jaar. Door de vergrijzing stijgt het aantal mensen met dementie in 2050 in Nederland waarschijnlijk naar meer dan een half miljoen.

Vergeetachtigheid

Bij vergeetachtigheid is sprake van 'normale' geheugenklachten. Een naam van een kennis waar u even niet op kunt komen. Vaak schiet hij u later te binnen of herkent u de naam feilloos als iemand anders hem noemt. Vergeetachtigheid verstoort het dagelijkse leven niet. Iemand die vergeetachtig is, kan het huishouden doen, de financiƫn regelen en een reis ondernemen.

Lees meer over oorzaken van vergeetachtigheid op de website van Alzheimer Nederland.


Dementie

De symptomen van dementie zijn vele malen ernstiger. Iemand met dementie vergeet niet alleen de naam van een kennis, maar herkent hem helemaal niet. De informatie verdwijnt langzaam maar zeker uit het geheugen, of is niet meer toegankelijk. Iemand met dementie verdwaalt in een bekende omgeving en vergeet dingen, die hij in de loop van zijn leven heeft geleerd, bijvoorbeeld hoe je een boterham moet smeren. Ook kunnen problemen met de taal ontstaan en verandert het gedrag van iemand met dementie. Voor mensen met dementie zijn veel dagelijkse handelingen al gauw te moeilijk.

Lees de eerste verschijnselen bij dementie op de website van Alzheimer Nederland

Top