De digitale veiligheid is ook in de gemeente Bergeijk een belangrijke factor om alles in het gemeentehuis en wat vandaar uit ‘naar buiten gaat’ onbesmet te houden. Kiene bewakers zorgen ervoor dat hackers buiten blijven. Femie Snoeks – Vermulst (39) is zo’n  ‘digibijter’ die zich in 2017 bij Bergeijk aansloot.

De Privacy Officer en Gegevensconsulent vindt zichzelf, introvert, maar bungeejumpte gewoon in een Mini Cooper twintig meter de diepte in. Daarnaast is ze in het dagelijkse leven mantelzorger en houdt van lange wandelingen met haar gezin in Oostenrijk ver van de bewoonde wereld.

De geboren Veldhovense werkte na haar studies op het Economisch Lyceum en HBO Inkoop tien jaar als inkoop coördinator voor de Benelux bij de grootste frisdrankenfabriek ter wereld in Maarheeze. "Dit familiebedrijf groeide hard en daarmee verdween helaas ook het menselijk aspect.” Bergeijk heeft dat voor mij weer hersteld.

Deze gemeente is heel menselijk. De collega’s zijn heel oprecht en geïnteresseerd in wat je doet en wie je bent.

"Ook al heb in mijn functie geen rechtstreeks contact met onze burgers, toch voelt het goed dat ik iets voor hen kan betekenen." De datavrouw en moeder van twee dochters verkaste ook naar haar werkgemeente. "Ik ben verliefd op de regio en ons huis in Westerhoven. Hier is rust en ruimte.”

Femie en haar collega’s houden de boel scherp met regelmatige ‘verse’ posters bij de koffiehoeken die medewerkers erop wijzen hun computer en telefoon op slot te doen als ze hun stoel verlaten. "Mijn functie is heel divers. Ik ben het aanspreekpunt voor vragen over privacy, adviseer over het beleid daarvoor en ben bij allerlei processen over gegevens betrokken.” Wat als er en datalek in de gemeente ontstaat? "Dan blijf ik rustig en lossen we het op. De digitale fitheid van Bergeijk zit wel goed.”

Die fitheid is ook de grootste uitdaging voor Femie die onlangs ook nog tot de ondernemingsraad (OR) van de gemeente toetrad. "We hebben veel systemen en applicaties. Hackers vormen geen gevaar, maar de mensen die met de systemen omgaan wel. En die moeten weerbaar zijn en bewust van risico’s."

Wil je collega van Femie worden?  Kijk dan op onze vacatures.

Femie Snoeks