Meldpunt Wet goed verhuurderschap

Sinds 1 juli 2023 geldt de Wet goed verhuurderschap (Wgv). In de Wgv staan regels waaraan verhuurders zich moeten houden. Ook moet de wet ongewenst gedrag van verhuurders voorkomen, zoals bijvoorbeeld discrimineren, intimideren, het vragen van een te hoge borg en oneerlijke servicekosten rekenen. 

Werken verhuurders niet volgens de regels? Dan kun je ongewenst gedrag van een verhuurder melden.

Wat kun je melden

Woondiscriminatie

Een verhuurder mag een huurder niet discrimineren. De verhuurder mag een huurder niet afwijzen op basis van kenmerken die niet van belang zijn voor het huren van de woning. Bijvoorbeeld afkomst, handicap of seksuele gerichtheid.

Intimidatie

Een verhuurder mag de huurder niet intimideren. Bijvoorbeeld dreigen met opzeggen van het huurcontract of het afsluiten van de elektriciteit.

Te veel borg

Een verhuurder mag maximaal 2 maanden kale huur als borg vragen.

Geen schriftelijk huurcontract

Een huurcontract moet schriftelijk worden vastgelegd.
Op alle huurcontracten die na 1 juli 2023 zijn afgesloten moet een handtekening staan van de huurder en van de verhuurder.

Geen schriftelijke informatie over rechten en plichten

Een verhuurder moet de huurder schriftelijk informeren over de algemene rechten en plichten (die niet in het huurcontract staan) met betrekking tot de huurwoning. Net als de volgende informatie:

  • Regels over de jaarlijkse huurverhoging.
  • De hoogte van de borg en wanneer je die terugkrijgt als het huurcontract stopt.
  • Informatie hoe je met de verhuurder in contact kunt komen.
  • Contactinformatie van het meldpunt ongewenst verhuurgedrag.
  • De servicekosten: je moet een compleet overzicht van de kosten krijgen.

Onredelijke servicekosten

Een verhuurder mag geen onredelijke servicekosten vragen. De verhuurder moet jaarlijks een afrekening van de servicekosten geven aan de huurder.

Dubbele bemiddelingskosten

Als de verhuurder met een verhuurmakelaar werkt, betaalt de verhuurder zelf de bemiddelingskosten. De verhuurmakelaar mag deze kosten niet ook nog eens aan de huurder vragen. 

Extra regels bij arbeidsmigrant

  • Het huurcontract staat los van de arbeidsovereenkomst. De arbeidsmigrant hoeft niet te verhuizen als het werk ophoudt. Dit geldt voor huurovereenkomsten die zijn ingegaan vanaf 1 juli 2023. 
  • De verhuurder moet het huurcontract en de informatie over de rechten en plichten schriftelijk aan de arbeidsmigrant geven in een taal die de arbeidsmigrant begrijpt of de voorkeur aan geeft. 

Nodig bij je melding

  • Je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.
  • Contactgegevens van de verhuurder of de verhuurbemiddelaar waarover je de melding maakt.
  • Het adres van de woning, als de melding om een woning gaat die je huurt of wilt huren.
  • Beschrijving van het ongewenste verhuurgedrag, als dat kan met bijlage(n) (bijvoorbeeld: foto’s, documenten zoals huurcontracten, e-mails en/of brieven).

Melden

Houdt een verhuurder zich niet aan de Wet Goed Verhuurderschap dan kun je dit bij de gemeente (anoniem) melden via het meldpunt ongewenst verhuurgedrag.  

DigiDMelding ongewenst verhuurgedrag

Anonieme melding ongewenst verhuurgedrag

Wanneer je een anonieme melding maakt kan de gemeente geen contact met je opnemen voor informatie of een terugkoppeling.

Anonieme melding ongewenst verhuurgedrag

Na je melding

  • Je ontvangt een bevestiging van je melding. De gemeente beoordeelt je melding zo snel mogelijk. Hiervoor is het belangrijk dat je de informatie duidelijk en compleet aanlevert. Misschien bellen we je, als we meer uitleg nodig hebben. 
  • Bij een anonieme melding ontvang je geen bevestiging van je melding. Ook kunnen we geen contact met je opnemen voor informatie of een terugkoppeling.
  • Klopt je melding en houdt de verhuurder zich niet aan de regels? Dan kan de gemeente de verhuurder verplichten om de woning volgens de regels te verhuren of een boete geven.

Meer informatie

  • Gaat je melding over iets anders dan over de punten hierboven? Bijvoorbeeld over de hoogte van de huur, een huurverhoging of slecht onderhoud? Dan geldt de gebruikelijke huurbescherming. De gemeente kan je hierbij niet helpen. Schakel hiervoor de huurcommissie in.
  • Mag de verhuurder mijn inkomensgegevens aanvragen bij de Belastingdienst voor huurverhoging? Lees meer op de website van Rijksoverheid.
  • Wil je een inschatting maken van wat de maximale huurprijs van je woning is? Lees meer op de website van de Huurcommissie.
  • Je kunt bezwaar maken tegen een te hoge huurverhoging. Lees meer op de website van Rijksoverheid.