De gecertificeerde omgevingsvergunning is een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen waarbij de gemeente onder bepaalde voorwaarden het plan niet meer toetst aan het omgevingsplan (bestemmingsplan), welstand en de bouwtechnische eisen, maar de verantwoordelijkheid daarvoor aan de particuliere sector overlaat. Dat geldt overigens niet voor monumenten.

Omgevingsloket(externe link)

Wat kost het?

De kosten vind je in de legesverordening gemeente Bergeijk, paragraaf 2.3.

Hoe werkt het?

Een gecertificeerde omgevingsvergunning kan alleen aangevraagd worden door een gecertificeerd architect. De architect tekent een verklaring waarin de architect verklaart dat voldaan wordt aan alle van toepassing zijnde regelgeving op het gebied van het omgevingsplan (bestemmingsplan), welstand en de bouwtechnische eisen. Elke architect die ingeschreven staat in het architectenregister met als hoofdberoep architect merken wij aan als een gecertificeerde architect voor deze regeling.

Niet voor alle vergunning plichtige bouwwerken kan een gecertificeerde omgevingsvergunning worden aangevraagd. Vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024 kan een gecertificeerde aanvraag worden ingediend voor nieuwbouwwoningen en bij verbouw (inclusief aanbouw en bouwen van een bijgebouw) bij woningen. Dit is de categorie die aansluit bij gevolg-klasse 1 uit de Wet kwaliteitsborging (Wkb). Voor nieuwbouwwoningen moet voor het bouwtechnische deel een kwaliteitsborger ingeschakeld worden en een bouwmelding gedaan worden. Vanwege de wijzigingen in de Omgevingswet ten aanzien van brandveiligheid, het belang van parkeren op bedrijventerreinen etc. wordt bedrijfsbebouwing en de andere bouwwerkzaamheden uit gevolgklasse 1 van de Wkb uitgesloten van de gecertificeerde aanvraag. De gecertificeerde omgevingsvergunning is alleen van toepassing op het onderdeel 'bouwen' en kan niet gecombineerd worden met andere onderdelen zoals bijvoorbeeld de onderdelen slopen, inrit of kappen. Als dergelijke activiteiten die vergunning- of meldingplichtig zijn ook moeten plaatsvinden, dan dienen die activiteiten aangevraagd te zijn voordat de gecertificeerde omgevingsvergunning wordt aangevraagd. 

Als het plan meer dan één woning betreft of in een welkstandsgevoelig gebied ligt dan is een vooroverleg een vereiste voor het kunnen aanvragen van een gecertificeerde vergunning.
 

Wat moet ik doen?

Een gecertificeerde architect dient bij de aanvraag te verklaren, dat de vergunningaanvraag voor het onderdeel bouwen aan de wettelijke eisen is getoetst en dat de aanvraag daaraan voldoet. Dit gebeurt door het invullen en ondertekenen van een verklaring. De architect is er ook verantwoordelijk voor dat de ingediende aanvraag compleet is en dat andere benodigde vergunningen of meldingen zoals sloop- inrit of kappen zijn gedaan. Bij verbouw dienen ook de bouwtechnische gegevens te worden ingediend. Is de Wkb van toepassing omdat het om nieuwbouwwoning(en) gaat dan hoeft dit niet omdat de bouwtechnische toets gedaan wordt door de private kwaliteitsborger en via een Bouwmelding bij de gemeente gemeld wordt.  Is de aanvraag niet compleet,  in strijd met het bestemmingsplan of zijn andere vergunningen of meldingen nog niet gedaan dan krijgt de aanvrager de keuze om de aanvraag in te trekken of verder te laten behandelen als een gewone aanvraag. 

Hoe lang duurt het?

We streven er naar om binnen zeven werkdag na indiening van de gecertificeerde aanvraag de vergunning te verlenen.

De gemeente zorgt voor publicatie van de verleende vergunning. Tot 6 weken na de datum van verzending van de vergunning kan er bezwaar tegen de vergunning gemaakt worden.

Extra informatie

Wij maken bepaalde stappen uit de procedure bekend, zoals de aanvraag en het besluit. 

Als er een besluit is genomen kunnen anderen dit besluit inzien. Houd daarom rekening met het vermelden van persoonsgegevens op ingediende documenten. De gemeente anonimiseert documenten als dit nodig is.