Veel voorkomende bouwwerkzaamheden
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Wat betekent dit voor kleine bouwwerkzaamheden bij of aan een woning en voor het realiseren van een mantelzorgwoning?
Er zijn vier situaties mogelijk:
- Er is helemaal geen vergunning nodig (vergunningsvrij bouwen).
- Er is alleen een ruimtelijke vergunning nodig (toetsing aan de ruimtelijke regels).
- Er is alleen een bouwtechnische vergunning/melding nodig (toetsing van bouwkwaliteit).
- Er is zowel een ruimtelijke als een bouwtechnische vergunning/melding nodig (toetsing aan ruimtelijke regels en kwaliteitsregels).
Een ruimtelijke vergunning wordt getoetst aan het omgevingsplan waarin alle bestaande bestemmingsplannen zijn opgenomen. Dan is het dus afhankelijk van de regels in het omgevingsplan welke voorwaarden gelden voor een aan- uitbouw of bijgebouw of mantelzorgwoning. Een bouwtechnische vergunning wordt getoetst aan de bouwtechnische eisen die zijn opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
Altijd geldt daarnaast nog de voorwaarde dat het gebouwde niet ernstig in strijd mag zijn met redelijke eisen van welstand. Dus buitensporigheden in het uiterlijk, die ook voor niet-deskundigen duidelijk zijn. Vergunningvrij bouwen is nooit mogelijk als er sprake is van:
- Bouwen op, aan of bij een gemeentelijk- of Rijksmonument;
- Bouwen op, aan of bij een bouwwerk dat is gebouwd of in stand wordt gehouden of wordt gebruikt zonder de daarvoor benodigde vergunning;
- Bouwen waarbij het aantal woningen niet gelijk blijft, tenzij het gaat om huisvesting in verband met mantelzorg.
Bespreek uw plannen daarnaast altijd met de buren. Ook als u vergunningvrij mag (ver)bouwen!
Hieronder is voor een paar situaties beschreven hoe de regels zijn. Bij vragen hierover adviseren wij je om bij (ver)bouwplannen contact op te nemen met de gemeente tijdens het dagelijkse telefonische spreekuur van 10.00 tot 12.00 uur via telefoonnummer 088 – 4970307.