Verhuist u binnenkort, of wilt u verbouwen? Dan heeft u vast nagedacht over duurzaam (ver)bouwen. Een duurzame(re) woning is niet alleen goed voor het milieu; het bespaart ook een hoop energie en dus geld. Ontdek de 5 stappen naar een duurzaam huis.

Stap 1: Snel energie besparen

Zonder grote verbouwingen of investeringen kun je toch al fors op energie besparen. Legio ideeën en tips om op een eenvoudige manier energie te besparen vindt je op:
www.milieucentraal.nl

Stap 2: Meten is weten

Om energie te besparen, moet je eerst weten waar en wanneer jouw huishouden veel energie verbruikt. Dat kan met energieverbruiksmanagers of een eenvoudige energiemeter die je tussen apparaten en stopcontact plaatst. Neem eens een kijkje op:
www.energieverbruiksmanagers.nl

Stap 3: Isoleren

Een goed geïsoleerd huis is comfortabel. dat bereik je door isolatie in het dak, de spouwmuur, gevel, vloer of gebruik te maken van HR++ glas. Wat je niet verbruikt hoeft ook niet opgewekt te worden! Via KempenEnergie kun je een energiescan aanvragen of een cursus 'Energetisch verbouwen' volgen:
www.kempenenergie.nl

Voor een maatwerkadvies van een erkende adviseur of tips over energiebesparen:
www.maatwerkadviesvoorwoningen.nl

Stap 4: Duurzame energie opwekken

Als jouw woning goed geïsoleerd is, kan de benodigde energie duurzaam opgewekt worden. Je kunt groene stroom afnemen of 'winddelen' (investeren in windenergie) kopen. Weten hoe groen jouw stroom is?
www.hier.nu/groene-stroom-checker

Zelf duurzame energie opwekken kan met:

  • Zonnepanelen
  • Zonneboilers
  • Warmtepompen

Laat je hierover voorlichten door erkende installateurs. Partijen zoals Vereniging Eigen Huis en diverse energiemaatschappijen bieden complete plannen om uw woning bijvoorbeeld van zonnepanelen te voorzien. Kijk op:
www.maatwerkadviesvoorwoningen.nl
www.kempenenergie.nl

Stap 5: Financiering

De gemeente Bergeijk kent tot en met 2021 een eigen subsidieregeling voor particuliere woningbezitters voor het aanbrengen van isolerende maatregelen en opwekken van duurzame energie. Daarnaast zijn er verschillende landelijke regelingen en subsidies tot gunstige leningen voor duurzame maatregelen. Alle financieringsmogelijkheden zijn te vinden op:
www.energiesubsidiewijzer.nl

www.bergeijk.nl/subsidieregeling