Er is steeds meer behoefte aan kleine en betaalbare woningen. Maar betaalbare, kleine woningen, met een prijs onder de € 215.000,- zijn op dit moment schaars. Ook in Bergeijk. Hierdoor komen starters en andere mensen met een smalle beurs niet in aanmerking voor een eigen woning.

In onze gemeente staan vooral grote woningen op ruime kavels. En dat terwijl de bevolkingssamenstelling in Nederland steeds meer verandert. Het aandeel een- en tweepersoons huishoudens neemt nu en de komende jaren behoorlijk toe. Om te zorgen dat er ook voor deze kleinere huishoudens passende woningen zijn, gaan we aan de slag met microwoningen.

Voorbeeld van de achtergevel en de tuin van een microwoning

Kleiner en goedkoper

Een microwoning is een kleine studio-achtige woning met alle benodigde voorzieningen. De woningen zijn compact en vaak niet groter dan 40 vierkante meter. Een groot perceel is dus niet nodig voor deze woningen. Maar gebrek aan ruimte is niet de enige reden om voor een kleine woning te kiezen. De bouwtijd van een microwoning is ook veel korter. Het gaat hierbij namelijk vaak om prefabwoningen die in een fabriek worden voorbereid of compleet gebouwd. Tot slot is een kleine woning ook een stuk goedkoper. Niet alleen in aanschafprijs maar je betaalt ook veel minder aan onderhoud, belastingen en energie.

Lagere grondprijs

Om deze betaalbare woningen te kunnen realiseren, hanteert de gemeente een lagere grondprijs voor microwoningen dan voor reguliere vrije sectorwoningen. Hiermee willen we het mogelijk maken dat
microwoningen onder € 180.000,- kunnen worden aangeboden.

Voorbeeld van de woonkamer in een microwoning
Voorbeeld van de slaapkamer in een microwoning

19 microwoningen in Bergeijk

Er zijn om te beginnen twee locaties in beeld waar microwoningen kunnen worden gerealiseerd. Dit is de locatie van de oude St. Bernardusschool op ’t Loo. Hier is ruimte voor 7 geschakelde woningen. Daarnaast kijken we naar het noordelijk deel van de in aanbouw zijnde wijk Terlo aan het Kerkpad op ’t Loo. Hier kunnen 12 microwoningen worden gerealiseerd. Beide locaties zijn in voorbereiding voor de bouw.