Resultaten impactbeoordeling ontwikkelstrategie De Kempen

In december 2024 stelden de gemeenteraden van Bergeijk, Bladel en Reusel-De Mierden unaniem de Ontwikkelstrategie De Kempen 2024-2040 vast. Deze strategie, getiteld "Samen op eigen wijze vorm gegeven", geeft richting aan de toekomst van de Kempengemeenten op het gebied van wonen, werken, bereikbaarheid, landschap, klimaat, voorzieningen en samenleving. De strategie is tot stand gekomen in samenwerking met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen, en vormt een regionale vertaling van de Ontwikkelstrategie Zuid-oost-Brabant. De gemeenteraad van Eersel koos begin 2025 voor een aangepaste koers, het zogenoemde ’50%-scenario’. Hierin zijn de ambities voor woningbouw en bedrijventerrein bijgesteld en wordt ook de ontwikkeling van een Brainporthub losgelaten. Om zicht te krijgen op de gevolgen van deze koerswijziging, gaven de colleges van Bergeijk, Bladel en Reusel-De Mierden een onafhankelijk adviesbureau de opdracht om de impact in beeld te brengen. Daarbij is niet alleen gekeken naar de oorspronkelijke strategieën, maar ook naar actuele ontwikkelingen sinds de besluitvorming.

Visual met verschillen onderwerpen in cirkels

Onderzoek naar regionale gevolgen

Uit het rapport blijkt dat verschillen in keuzes effect hebben op de samenhang en de haalbaarheid van gezamenlijke Kempische opgaven richting 2040.

Wat betekent dit voor De Kempen?

  • Wonen: Door een afname van de totale woningbouwopgave in de regio neemt de druk op de woningmarkt toe. Dit kan leiden tot stijgende prijzen en langere wachttijden, vooral voor starters en doorstromers. Tegelijkertijd neemt de afstand tussen wonen en werken toe, wat gevolgen heeft voor mobiliteit en bereikbaarheid.
  • Werken: Voor ondernemers in De Kempen – met name grotere bedrijven – wordt het lastiger om lokaal uit te breiden als er onvoldoende ruimte beschikbaar is. Dit kan leiden tot verplaatsing naar andere regio’s en heeft effect op werkgelegenheid, bereikbaarheid en de rol van De Kempen in de Brainportregio.
  • Mobiliteit: De ontwikkeling van een goed functionerende overstaplocatie voor openbaar vervoer blijft van groot belang voor De Kempen. Het uitblijven van een Brainporthub betekent dat verbeteringen in het OV-netwerk vertraging kunnen oplopen, met gevolgen voor de bereikbaarheid van de regio.
     

Samen vooruitkijken

De komende jaren liggen er belangrijke kansen op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en mobiliteit, mede dankzij lopende regionale trajecten zoals de Beethovendeal. Door de verbinding tussen wonen, werken en bereikbaarheid gezamenlijk te organiseren, kunnen de Kempengemeenten een sterke positie behouden binnen de regio Zuidoost-Brabant.

Vervolgstap: in gesprek blijven

De colleges van Bergeijk, Bladel en Reusel-De Mierden sturen de impactbeoordeling door naar hun gemeenteraden en naar de gemeente Eersel, met het voorstel om hierover met elkaar in gesprek te blijven. Ook Metropoolregio Eindhoven en de provincie Noord-Brabant worden geïnformeerd, met de uitnodiging om samen te blijven werken aan een toekomstbestendige koers voor heel De Kempen.
 

Laatste nieuws...

  • Gratis hulp bij werk en scholing tijdens inloopspreekuur in Bergeijk

    Inwoners van Bergeijk en omliggende dorpen die vragen hebben over werk, scholing of persoonlijke ontwikkeling, zijn van harte welkom bij het inloopspreekuur van Huis naar Werk.

  • Geef jouw mening over het centrum van Bergeijk!

    De afgelopen jaren is er veel veranderd in ons gezellige centrum: de Albert Heijn verhuisde naar het hart van Bergeijk, er kwamen extra parkeerplaatsen, de openbare ruimte kreeg een frisse update en de afgelopen zomers proefden we van de gezellige Bergeijkse Belevings Boulevard met terrassen in plaats van parkeerplekken!

  • Herken een drugslab: leer het op 8 augustus

    Op vrijdag 8 augustus komt Bureau Drugszaken naar het centrum van Bergeijk tijdens de Zomer Zinder Markt.