De inhoud is geladen.

Logo gemeente Bergeijk
Logo gemeente Bergeijk

Riolering en water in Bergeijk

Het riool; de ondergrondse snelweg

Onze gezondheid ligt onder de grond. Dat klinkt misschien raar maar wist je dat de rioleringen en de drinkwatervoorziening sinds de 19e eeuw voor de volksgezondheid meer hebben betekend dan de hele medische wetenschap daarna? Pas als het mis dreigt te gaan, en er bijvoorbeeld stank- of wateroverlast optreedt, krijgt riolering aandacht. Verder gaat de inzameling en het transport van afvalwater vaak ongemerkt aan de inwoners voorbij. Een ondergeschoven kindje dus. Toch worden dagelijks in Bergeijk veel inspanningen verricht om deze kostbare infrastructuur goed te beheren. De totale lengte van het Bergeijkse riool, voor het inzamelen en transporteren van het vrijkomende afval- en regenwater, is ruim 200 km. Door een regelmatige reiniging en rioolinspecties houden we een vinger aan de pols en kunnen zo nodig maatregelen treffen. De technische levensduur van de riolering is ca. 60 jaar. Het vervangen van de riolering doen we niet in één keer maar wijkgericht. En naast het vervangen van het riool pakken we ook gelijk een aantal andere dingen aan. Alles voor een toekomstbestendig systeem dat ons gezond houdt.

Subsidie afkoppelen hemelwater

Door klimaatverandering regent het steeds vaker hard of langdurig. Dit kan problemen geven, omdat hemelwater van huizen en bedrijven nu vaak naar het riool gaat. Bij extreem weer kan het riool overstromen, kunnen beken het water niet aan en kunnen straten onderlopen.

De gemeente Bergeijk wil deze problemen voorkomen en heeft daarom een subsidie voor het afkoppelen van hemelwater opgezet. Met deze subsidie helpen we inwoners om hun hemelwater op eigen terrein op te vangen of, als het kan, aan te sluiten op het speciale hemelwaterriool van de gemeente. In beide gevallen komt schoon hemelwater niet meer in het riool terecht, wat bijdraagt aan een beter waterbeheer.

Water uit een regenpijp wordt via een afvoergoot naar de tuin geleid

Regenpijp afkoppelen

Op dit moment zijn bijna alle dakafvoeren van huizen in Bergeijk aangesloten op het vuilwaterriool. Hiermee loopt het schone regen- en ander hemelwater via de regenpijp in het gemend riool en wordt het opnieuw gereinigd. Een onnodig proces wat daarnaast in bepaalde situaties er ook voor zorgt dat het rioolstelsel het water niet snel genoeg kan afvoeren en dus overstroomt. Het onnodig belasten van het riool kan worden beperkt door het afkoppelen van de regenpijp. Daarmee vang je het regenwater op om het vervolgens ter plaatse, in uw tuin, te infiltreren (laten wegzakken in de bodem) of te gebruiken om de tuin mee te sproeien. Op sommige plaatsen is het mogelijk om de regenpijp aan te sluiten op een aparte hemelwaterstructuur van de gemeente. Ook dit noemen we afkoppelen. In beide gevallen loot het schone hemelwater dan niet meer op het vuilwater en/of gemengd riool.

Voordelen

  • Minder wateroverlast op straat of in huis.
  • Uw tuin verdroogt minder snel.

Mogelijkheden met opgevangen water

  • Infiltreren (laten wegzakken van water in de bodem) d.m.v. infiltratiekratten, grind of drainage.
  • Regenpijp afkoppelen en naar bijvoorbeeld vijver toebrengen.

Gemeentehuis Bergeijk
Burg. Magneestraat 1 | 5571 HB
Postbus 10.000 | 5570 GA Bergeijk

Gebruikt u voor uw bezoek aan de gemeente Bergeijk navigatie? Gebruik dan de postcode.
Sommige navigatiesystemen verwijzen u naar Luyksgestel in plaats van Bergeijk.

Telefoon: +31 (0)497 - 551 455

Wordt u gebeld door (088) 497… of (088) 498…? Dan belt de gemeente u.
Medewerkers bellen u dan rechtstreeks.

Facebook Twitter LinkedIn Instagram YouTube