Voor het verwijderen van dode dieren (kadavers) gelden verschillende regels, afhankelijk van het soort dier en de omstandigheden.

Wat moet ik doen?

Dode dieren in het water

Ziet u een dood dier in het water? Meld dit bij het waterschap. Haal de dieren niet zelf weg.

Dode dieren langs de weg

Ziet u een dood dier langs de weg of op een andere plek? Waarschuw dan de gemeente.

Vraag allereerst eens even rond in de buurt of iemand het dier kent. Zo niet, neem dan contact op met Stichting AMIVEDI via www.amivedi.nl, telefoon (088) 006 46 84 of via e-mail: eindhoven@amivedi.com. Stichting AMIVEDI verzamelt alle meldingen van vermiste- en gevonden dieren. Mogelijk is het dier al als vermist opgegeven en kan de eigenaar met u in contact worden gebracht.

Helaas worden niet alle gevonden en verloren dieren geregistreerd bij AMIVEDI daarom raden wij u aan om ook te kijken op www.mijndieriszoek.nl/ .

Gevonden dode huisdieren worden door de gemeente gecontroleerd op chip. Indien deze geregistreerd is en er een telefoonnummer bekend is wordt er contact opgenomen met de eigenaar van het huisdier.

Indien het huisdier niet gechipt is en/of de eigenaar is niet te achterhalen dan wordt het huisdier gefotografeerd en aangemeld bij AMIVEDI en 2 weken bewaard op de gemeentelijke milieustraat.

Dood huisdier

Uw dode huisdier mag niet in de afvalbak. Zelfs niet als het heel klein is. U kunt een aantal dingen doen met uw overleden huisdier:

  • U kunt het laten ophalen door de dierenambulance.
  • U kunt het laten begraven of cremeren.
  • U kunt het afgeven bij een speciale verzamelplaats van de gemeente.
  • U kunt het begraven in eigen tuin of op eigen terrein. Het graf moet dan minimaal 75 centimeter diep zijn. U mag het dode dier niet verpakken in plastic of andere stoffen die schadelijk zijn voor de bodem.

Dood hobbydier

Is uw pony, geit of schaap dood? Meld dit direct bij het erkende destructiebedrijf Rendac. Dit bedrijf haalt het kadaver op en verwerkt het. Alleen het kadaver van een paard mag ook verbrand worden in een speciaal huisdiercrematorium. Een hobbydier mag niet worden begraven op eigen terrein.

Gewonde of dode ree

Ziet u een gewonde of dode ree langs de weg of op een andere plek? Waarschuw dan de politie. De politie neemt dan contact op met de valwildcoördinator van de verantwoordelijke Wildbeheereenheid. De valwildcoördinator haalt de gewonde of dode ree weg.