Gemeentesecretaris / Algemeen directeur

Spreekwoorden als ‘Zo vader, zo zoon’ en ‘Het zit in de familie’ kleven zeker aan de gemeentesecretaris van Bergeijk Dries Ewalds (46). Want zijn vader was gemeentesecretaris en zijn opa ook. De Tilburger en natuurlijk met zijn twee zoons fanatiek fan van de plaatselijke, stokoude voetbaltrots Willem II, heeft sinds 1 februari 2023 met een beetje goede wil vanuit zijn statige kamer uitzicht op het torentje van het 100-jarige gemeentehuis. Hij heeft duidelijk voor ogen hoe hij de toekomst van Bergeijk vorm wil geven. Daarvoor pakt hij het DNA boek van Bergeijk. "We moeten echt samen met de mensen hier buiten en binnen bepalen wat het beste is voor onze gemeente.”

De Weurtenaar (gemeente Beuningen) van geboorte ‘draaide’ na zijn opleidingen havo, atheneum en universiteit in 2004 eerst drie jaar dossiers bij Interpolis verzekeringen. De eerste kennismaking met de gemeente kwam daarna als concern jurist bij Son en Breugel. In 2009 stapte Dries over naar de gemeente Oirschot. "Als teamcoördinator en jurist werkte ik met een leuke groep.” Nog meer ervaringen deed de gemeentesecretaris op in de gemeente Overbetuwe en Oss. Een nieuw doel kwam met Bergeijk binnen bereik. "Ik wilde dichterbij het bestuur komen.”

Hoe omschrijft Dries Ewalds zijn nieuwe werkomgeving?

"Naast het samen doen is Bergeijk ook vooral een praktische en pragmatische organisatie met duidelijke lijnen."

"We zijn ook een dynamische gemeente met lef, een sterk verenigingsleven en actieve ondernemers." Voor de verklaring van deze typeringen gaat hij terug in de tijd. "De stoffenfabriek van De Ploeg was het resultaat van de eigenzinnigheid hier in dit dorp en bovendien was men natuurlijk er op elkaar aangewezen." Die aard voelt Dries ook binnen het gemeentehuis.

De geoefende wielrenner met bergetappes zoals De Alpe d’Huez, ondanks zijn hoogtevrees, ziet al direct een uitdaging voor zijn gemeente. "Bergeijk was een tijdje geleden het groenste dorp van Europa. Met weer zoiets de belangstelling halen lijkt me wel mooi. Verder is het belangrijk iedereen hier in het huis in zijn kracht te benutten en werkgeluk te geven. Die kracht zit ook vaak in de eenvoud.”

De gemeentesecretaris is de algemeen directeur van de ambtelijke organisatie en is tevens de eerste adviseur van de burgemeester en het college van B&W. De gemeentesecretaris vormt de schakel tussen de ambtenaren en het bestuur. Hij woont de vergaderingen van het college bij en ondertekent samen met de burgemeester alle collegebesluiten.

De gemeentesecretaris is bestuurder vanuit de Wet op de ondernemingsraden (WOR).