‘Chillen bij de botsauto’s, hoe leuk is dat?’

‘Wij hebben altijd in Luyksgestel gewoond en weten niet beter dan dat het een leuk en gezellig dorp is en de ideale plek om op te groeien. Het is hier klein en overzichtelijk en alles zit dicht bij elkaar. Een groot deel van onze familie en bijna al onze vriendjes wonen in de buurt.

Dat verandert wel op het moment dat je naar de middelbare school gaat: je leert dan ook vrienden kennen van buiten je eigen dorp. Het vertrouwde van een dorp als dit vinden we heel belangrijk. Er is altijd wel iemand die een oogje in het zeil kan houden. Mensen zijn best bezorgd om elkaar. Dat voelt heel beschermd. Van jongs af aan mochten we zelf een broodje of een ijsje halen bij de Jumbo, en konden we met ons fietsje overal naar toe.

Campinggevoel

Het is net dat gevoel alsof je op de camping zit, dat hier overheerst, zegt ons mam altijd. Met de fiets naar de voetbalclub of naar de kermis om de hoek. Ja, die kermis daar kijken we elk jaar weer naar uit. Lekker chillen bij de botsauto’s met vrienden, hoe leuk is dat? Vanaf de middelbare school mogen wij naar de Galaxy, de instuif in Den Eijkholt hier vlakbij. Totdat je een jaar of 14 of 15 bent is het daar best goed vertoeven, als je wat ouder bent kun je beter op stap gaan in café T-Jesters op ‘t Hof. Of afspreken bij vrienden thuis. Dat doen we ook graag. Een beetje aan brommers sleutelen en vervolgens wat rondrijden op een terreintje. Keileuk! O ja, en we hebben de fietscrossbaan waar we vroeger veel gespeeld hebben en Dorpspark Kiosk. Nu we zelf wat ouder zijn, komen we wat minder vaak op dat soort plekken. Maar voor onze twee kleine zusjes van 1 en 3 jaar oud is het nog steeds heel fijn om hier op te groeien. Er zijn genoeg speeltuintjes waar ze fijn kunnen spelen.’