‘Riethoven is een plek met een grote schoonheid’

'De leefbaarheid van Riethoven op peil houden. Dat is waar de Kernraad voor staat. Leden van de Kernraad zijn de ogen en oren van dit dorp en geven gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente over alles wat hier speelt.

Ik ben trots op dit dorp. Als geboren Limburger voelde ik me ruim veertig jaar geleden meteen welkom toen ik voor de liefde naar Brabant kwam. Behalve Bergeijkenaar ben ik vooral Riethovenaar en wil ik hier nooit meer weg. De betrokkenheid in deze dorpskern is groot. Dit is een doe-dorp: je hoeft mensen maar aan te spreken en ze zijn bereid mee te helpen, de handen uit de mouwen te steken. Dat geldt voor de oudere, maar zeker ook voor de jongere generatie. Voor een dorp met ongeveer 2.600 inwoners is dat uitzonderlijk. Net zo zeer als dat het uitzonderlijk is dat we een breed verenigingsleven hebben.

Grote schoonheid

Riethoven is een plek met een grote schoonheid. Die schoonheid zie ik na al die jaren nog steeds. Juist omdat het hier door de landelijke ligging in de Kempen zo heerlijk wonen is, is het belangrijk om de voorzieningen die er zijn in stand te houden. De basisschool, de winkel, het medisch centrum en de kerk. De Kernraad en onze werkgroep ‘Zorg in eigen dorp’ maken zich sterk voor het behoud hiervan. Ook actueel is onze lobby voor de bouw van voldoende senioren- en starterswoningen in de nabijheid van het dorpshart. Zodat mensen die verknocht zijn aan deze plek, hier van jong tot oud kunnen blijven wonen.  

Veel van wat we bereikt hebben, danken we aan burgerinitiatieven die met steun van de gemeente tot stand zijn gekomen. Zo heeft ons dorpscentrum de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan doordat inwoners in klankbordgroep verenigd de koppen bij elkaar staken om samen iets moois te realiseren. Het is maar een voorbeeld, maar er zijn legio projecten tot stand gekomen waarbij het initiatief vanuit de inwoners kwam. Zonder vrijwilligers geen trots. Mooi dat we op deze manier een volwaardige overlegpartner van de gemeente zijn.'